Onze nens sahrauís passaran les ‘Vacances en pau’ a Sabadell

Onze nens sahrauís passaran l’estiu a la ciutat. Ho fa possible el projecte Vacances en Pau, i la solidaritat de les famílies sabadellenques que els acolliran. Es tracta d’infants que viuen a campaments de refugiats, i que, tal i com explica un membre de Frente Polisario, “sobreviuen a base de l’ajuda humanitària”. Aquest dimecres a la tarda, al saló de plens, l’alcaldessa Marta Farrés, acompanyada de diferents regidors i del president de Sabadell Acull Infants Sahrauís, Abraham Prat, ha donat la benvinguda als nens. 

La sala de plens de l’ajuntament de Sabadell s’ha omplert aquesta tarda per onze infants sahrauís i les famílies que els acolliran durant tot l’estiu. A l’acte no han faltat missatges de rebuig a la situació dels habitants del Sàhara, que porten 43 anys vivint en camps de refugiats, i sobrevivint gràcies a l’ajuda humanitària.

Recepció nens Saharauis. Autor: David B.
Recepció als nens Saharauis al Saló de Plens de l’Ajuntament. Autor: David B.

Per aquest motiu, Sabadell, és una ciutat agermanada amb Argub, un municipi situat al Sàhara Occidental. Cada any es duu a terme un projecte anomenat Vacances en Pau, impulsat per l’entitat Sabadell Acull Infants Sahrauís (SAIS). L’Ajuntament col·labora amb el programa, i la Corporació Sanitària Parc Taulí s’encarrega de proporcionar als nens alguns tractaments mèdics bàsics que necessiten. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, s’ha refermat en el compromís de l’Ajuntament amb el projecte:

“Volem que als nens els quedi molt bon record, i que tornin. Que sàpiguen que Sabadell sempre els acollirà amb els braços oberts”, diu l’alcaldessa. I afegeix: “La seva lluita també és la nostra, segueix vigent el pacte, i forma part de l’ADN de la nostra ciutat”.

Les famílies sabadellenques que decideixen acollir els nens sahrauís són un element clau en la consecució del projecte. Moltes porten anys obrint les portes de les seves llars als infants, durant l’estiu, i segueixen en contacte amb ells durant els mesos d’hivern. Algunes, fins i tot, fan sobreesforços econòmics importants per tal de poder seguir participant al projecte.

“Estic a l’atur, i el meu marit cobra una paga. Però nosaltres ho tenim tot, i a ells els fa falta”, assegura Juliana Planas. una mare que porta cinc anys acollint.

Les families participants expliquen que “algunes de les famílies més veteranes visiten els camps de refugiats durant l’hivern, per tal d’ajudar, però també per retrobar-se amb els nens amb els que han conviscut durant l’estiu. Els porten menjar, roba o diners”.

“Vaig anar al 2016, i vaig venir amb el cor trencat, de veure com sobreviuen allà. Allò és per veure-ho”, lamenta Sonia Hernández, una participant del projecte.

De l’experiència, les dues asseguren que és enriquidora, i que la relació amb els nens és molt bona. Expliquen també que els sobta que els infants es neguin a menjar segons quins productes que aquí considerem bàsics, com la llet, però que als campaments de refugiats no els arriben, i no n’estan acostumats.

Quina és la situació d’aquests nens?

Segons assegura un membre del Frente Polisario, cal entendre que la situació d’aquests nens, que han nascut als camps de refugiats, és molt adversa. Però sobretot, denuncia la falta de responsabilitat de l’Estat espanyol, que “va abandonar el territori”.

“Separacions familiars, murs, violacions sistemàtiques dels drets humans. Fins que l’Estat espanyol no assumeixi la seva responsabilitat, no hi haurà una solució al conflicte sahrauí”, lamenta el membre de Frente Polisario.

De moment, però, aquest estiu servirà per què els onze infants puguin allunyar-se de la realitat dels campaments i coneguin altres indrets, formes de viure, i gaudeixin d’unes relatives ‘Vacances en pau’.

Foto portada: Recepció dels nens Sahrauís. Autor: David B.

Comments are closed.