Jordi Cuixart i Laia Altarriba. Autor: A. Pujadas.

Presenten la ‘Jornada’, un nou diari amb visió de Països Catalans

El pati del museu d’Art ha acollit la presentació de la Jornada, un diari que posa la mirada sobre els Països Catalans: Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Es tracta d’un projecte cooperatiu en què tothom s’hi pot fer soci. El nou rotatiu sortirà en paper a finals d’any.

La directora del diari Jornada, la periodista Laia Altarriba, assegura la intenció és “adreçar-se al gran públic posant el focus en les persones”. A hores d’ara el projecte es troba en fase de finançament i hi ha quatre persones treballant, de les 28 que completaran el projecte.

El model de negoci del rotatiu aposta per la cooperativa, cosa que segons Altarriba “ens permet tenir una base tant àmplia de propietàris per fer un periodisme més lliure que els companys de les redaccions dels grans diaris”.

Jornada neix d’un procés de reflexió de diferents periodistes i persones del món editorial que consideren que els mitjans generalistes han girat l’esquena als Països Catalans. Laia Altarriba creu que “un dels reptes que tenim és, sobretot, posar el focus en la vida de les persones i no en la vida política institucional, que no la podrem obviar”.

A Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears

El nou diari tindrà redaccions a les tres comunitats. La portada de cada diari serà diferent en funció del territori, només en casos excepcionals hi haurà una portada única, però els temes seran els mateixos en les tres edicions, l’únic que el tema més destacat podrà variar en funció de la zona. El diari sortirà cada dia menys dilluns i tindrà 24 pàgines.

Altarriba assegura que per poder tirar endavant el projecte han hagut de renunciar a algunes coses “perquè no volem quedar hipotecats”. No sortir els dilluns n’és una, no arribar arreu, una altra, fins que “no sigui viable”, i també han renunciat a la secció d’esports: “estem cansades dels herois del futbol a les portades dels diaris”, apunta la directora del nou mitjà.

Perquè el projecte sigui viable, durant el primer any hauran d’aconseguir entre vuit i deu mil subscriptors, als que se sumen els socis que s’hi vulguin afegir. Darrere la Jornada, entitats com Òmnium Cultural, el president de la qual, Jordi Cuixart, va participar de la presentació; i partits polítics, com Podem, ICV, les CUPERC, Compromís Més hi donen suport, no com a socis, sinó amb la compra de paquets de subscripcions.

Foto portada: Cuixart i Altarriba, en la presentació del diari. Autor: A. Pujadas.