Quatre escoles bressol tindran millores per mitigar les altes temperatures

L’ajuntament de Sabadell instal·larà les millores compromeses amb algunes escoles bressol durant aquesta setmana i la vinent per reduir les temperatures a les aules. Segons el regidor d’Educació, hi havia un projecte municipal aprovat per instal·lar ventiladors i aires condicionats, però per un problema administratiu hi ha hagut un retard en la instal·lació.

El passat 16 de juny, l’Associació de Pares i Mares (AMPA) de l’escola bressol Creu Alta va reclamar a l’ajuntament de Sabadell que s’instal·lessin les millores en refrigeració en les escoles bressol perquè els nens patien amb les altes temperatures i el projecte municipal no s’havia posat en marxa encara. Arran de les reivindicacions públiques que va fer l’AMPA de l’escola bressol Creu Alta, l’ajuntament de Sabadell ha iniciat la instal·lació de les millores  per pal·liar l’onada de calor.

Un problema generalitzat

Segons l’AMPA de l’escola bressol La Romànica, durant aquesta setmana s’instal·laran els ventiladors de sostre per intentar reduir la temperatura de les aules. Fins ara tenien ventiladors de paret, però eren insuficients. “Considerem que els de sostre seran útils, però, tot i així, creiem que no acabaran de refrigerar les habitacions”. A més, d’aquí a dues setmanes disposaran d’una bomba d’aire calent-fred que van demanar per a la zona de llits.

Termòmetres a l'aula de l'escola bressol Creu Alta, segons l'AMPA.
Termòmetres a l’aula de l’escola bressol Creu Alta, segons l’AMPA.

L’escola bressol Joan Montllor, a Torre-romeu, segons la directora del centre, ja havia rebut els ventiladors i havia començat a prendre mides abans que l’AMPA Creu Alta fes les reivindicacions. Tot i així, la directora del centre assegura que “que podrien haver-hi altres millores, no sabem quines, però podrien haver-hi. La nostra escola és de quatre vents i toca el sol durant tot el dia i s’acumula la calor”.

També l’escola bressol Creu Alta tindrà instal·lats els ventiladors de sostre i l’aire condicionat durant aquesta setmana. L’associació de mares i pares afirma que “esperen que amb això se solucioni el problema de la temperatura”. A més, agraeixen les trucades que van rebre per part de l’ajuntament i la visita del regidor Joan Berlanga al recinte.

El regidor d’Educació, Joan Berlanga, concreta que aquesta setmana s’instal·laran les millores compromeses a quatre centres: La Romànica, Espronceda, Creu Alta i Can Llong.

Calor a Can Llong i Can Rull

Sumat a la queixa que va fer l’escola bressol Creu Alta, l’AMPA de l’escola bressol Can Llong han fet un Change.org exigint inversió en ventiladors o sistemes de refrigeració més eficients i tendals per als patis. “Nens menors de tres anys pateixen calors inhumans en espais tancats, amb molt poca ventilació i exposats directament al sol”, es queixa l’associació, qui diu de l’Ajuntament: “tot són promeses, però mai s’arriba a cap solució”, lamenta l’AMPA d’aquest centre. Altres centres educatius com el CEIF Andreu Castells, a Can Rull, també pateixen les fortes temperatures sense ventiladors ni refrigeració. Encara esperen tendals per a un nou pati.

Noves solucions per refrigerar les aules

L’any passat, l’AMPA de l’escola bressol Creu Alta ja va sol·licitar un estudi per conèixer el problema de l’acumulació de calor en les instal·lacions i va fer un projecte per solucionar-ho. Esperen que amb l’actuació de l’ajuntament el problema se solucioni i no s’hagi d’aplicar el projecte que ells van fer, que no implica instal·lar ventiladors, sinó millorar l’estructura de l’escola perquè l’aire es pugui renovar.

El regidor d’Educació i Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha avançat a iSabadell que durant l’estiu es provarà un projecte pilot de refrigeració. En una escola bressol s’instal·larà un nou sistema de refrigeració nou de baix consum com a alternativa a l’aire condicionat. “A les escoles bressols, en moltes, hi ha problemes estructurals i s’acumula la calor”, reconeix el regidor, que fa uns dies va entonar el mea culpa a Twwiter, reconeixent que “no hem estat prou àgils per donar resposta al tema de la calor a les escoles bressol”. El responsable d’Educació sosté que s’han invertit 40.000 euros en millores de refrigeració per a les escoles i la instal·lació de tendals per als patis.

Foto portada: el CEIF Joaquim Blume, a Sol i Padrís, fa uns anys. Autor: J.d.A.