Qui aturarà el declivi de l’Aplec de la Salut?

Centenars de persones han pujat aquest dilluns fins el parc del santuari de la Salut en una nova edició de l’Aplec de la Salut. En un dia asolellat, no ha estat una participació especialment inferior a la d’altres anys. Però tractant-se de la segona festa major de la ciutat, l’Aplec en realitat viu una llarga decadència que no ha fet més que aprofundir-se en els darrers anys. 

Abans del 2015 havien caigut les recreacions de l’Arraona romana. I l’actual govern va suspendre la recepció oficial a l’Hostatgeria de la Salut quan va entrar al càrrec. L’Ajuntament, amb l’alcalde al capdavant, hi celebrava una petita recepció, mai gaire suntuosa, després de la missa que acostuma a celebrar el bisbe del Vallès. Un punt de trobada entre els representants de la corporació, l’església, les entitats i els ciutadans presents a la zona que es va interpretar com un senyal de bustisme i va ser ràpidament cancel·lat.

La suspensió de la recepció va treure oficialitat a l’Aplec de la Salut. Després la celebració de Sabadell, Festa i Tradició al Centre es va desagregar de l’Aplec. I aquest any la festa ha perdut un altre dels seus atractius, l’acte en memòria dels sabadellencs deportats als camps nazis, que es feia durant l’Aplec i concentrava partits polítics i entitats de memòria però que s’ha traslladat a la plaça de Montserrat Roig i es farà pels volts del Dia Europeu en Memòria de l’Holocaust.

Pots veure l’àlbum a Flickr: ‘Aplec de la Salut 2019‘ o la nostra pàgina de Facebook. 



Sense recepció, acte pels deportats, ni novetats al programa, l’Aplec consisteix en una successió de tradicions, cap d’elles excessivament massiva: el Cros de la Salut de la JAS en un bosc colpejat per la ventada del 2014, la Pujada al santuari que organitza la UES, un descafeïnat concurs d’ocellaires (l’activitat més antiga que es celebra a la ciutat), les activitats de cultura popular i tradicional (plantada i ball gegants i alguns castells de poca envergadura), la missa i un breu concert de la Banda de Música de Sabadell. Entre la una i les dues del migdia, queda ben poca cosa al santuari i les imatges antigues de gent dinant a la gespa no es veuen per enlloc.

En plena campanya electoral (però sense carpes de partits per acord entre ells aquest any; fa quatre 2015 sí hi van haver) bona part dels candidats venen a convenir que l’Aplec no pot seguir així gaire més. La ‘festa’ no funciona. Mentre uns parlen de recuperar la recepció com Marta Farrés (PSC) Esteban Gesa (PP), altres venen a dir que caldrà algun atractiu més per fer pujar els sabadellencs al santuari. Berlanga (Sabadell en Comú) aposta per reconvertir l’Aplec en la Festa del Rodal i que el nucli urbà tingui la Festa Major al setembre i l’entorn natural la tingui al maig. Fernàndez (ERC) també aposta per la reconversió i fer la Festa de la Primavera.

Foto portada: concert de la Banda de Música, aquest migdia. Autor: David B.

Comments are closed.