Marta Morell i Eva Abellán. Autor: David B.

Quines activitats es faran per celebrar la Declaració dels Drets Humans?

Amb la idea de donar a conèixer, reflexionar i reivindicar els drets de les persones, per defensar els drets humans i confirmar el deure de defensar-los, Sabadell durà a terme 38 propostes que tindran lloc fins el 21 de desembre.

Els actes inclouen la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones, el 25 de novembre, en què es farà un recorregut contra les violències masclistes a partir de les 19 hores i que sortirà de la plaça de les Dones del Tèxtil i acabarà a la plaça del Doctor Robert a les 19.30 hores amb un espectacle i la lectura d’un manifest (més info: ‘Tot el que has de saber sobre el 25-N‘).

També se celebrarà el Dia Mundial de la Sida, el 1 de desembre, amb un espectacle artístic a les 19 hores, a la Sala Miguel Hernández organitzat per Actua Vallès amb la col·laboració de l’Ajuntament. I el Dia Internacional del Migrant, el 12 de desembre, que es durà a terme, a les 18 hores, a la Biblioteca del Sud, amb un taller de contes solidaris organitzat per la Lliga dels Drets dels Pobles.

Entre els actes, destaca també la taula rodona Lluitem contra la discriminació. Reptes per a la garantia dels drets humans en societats diverses, que tindrà lloc el 27 de novembre, a les 18 hores, al Casal Pere Quart. Com també la xerrada intervenció amb homes que exerceixen violència masclista, el 29 de novembre, a les 12 hores, al Casal Pere Quart.
D’altra banda, el 1 de desembre tindrà lloc la Festa de les Capacitats, d’11 a 14 hores, al passeig de la Plaça Major. Una trobada que aplega una cercavila, una mostra d’entitats i tallers diversos. La Festa del Voluntariat tindrà lloc el 4 de desembre, el Dia Internacional del Voluntariat, a les 19 hores, a l’Espai Emprius, com a acte de reconeixement a tots els voluntaris de les entitats sabadellenques.

“Impulsem aquest programa de la mà de les entitats de la ciutat per continuar promovent i difonent el respecte a la igualtat entre les persones, fent evident la lluita que des de les ciutats s’ha de continuar exercint per garantir els drets humans a tota la ciutadania”, assegura la tinenta d’alcaldessa de l’Àrea de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell.

El 10 de desembre, a les 11 del matí, al carrer de l’Himàlaia, davant l’estació Sabadell Parc del Nord, s’inaugurarà un grafit sobre el dret al medi ambient en un entorn saludable, continuant així el projecte començat el 2016 de pintar parets de la ciutat per evidenciar el compromís amb els drets de les persones.

D’altra banda la Síndica de Greuges de Sabadell organitza tres activitats a la ciutat. El 8 de desembre, tindrà lloc l’activitat familiar I tu, coneixes els teus drets?, a la plaça de la Creu de Barberà, que té per objectiu donar a conèixer aquests drets a la ciutat mitjançant la creativitat. El 10 de desembre, coincidint amb el Dia Universal dels Drets Humans, es realitzarà una taula rodona, al Casal Pere Quart, sobre els Drets dels menors estrangers no acompanyats a la ciutat, per tal de debatre sobre la visió que en té la ciutadania i contribuir a la seva desestigmatització.

El 17 de desembre, en col·laboració amb el Col·legi d’Advocats de Sabadell, es farà la conferència La defensa dels drets humans a la ciutat en l’àmbit internacional, amb la participació d’Ismael Rins, defensor del Pueblo de Rio Cuarto (Argentina), i Jesualdo Arzuaga, director executiu de la Federación Nacional de Personeros de Colombia, per parlar dels drets al medi ambient i el dret a la vida a les seves regions.

Exposicions

També es realitzaran les exposicions Els homes i les dones som iguals, però…, que es podrà veure del 27 de novembre al 11 de desembre al Cal Balsach. I Vides diverses, que es podrà visitar a la Biblioteca del Nord del 29 de novembre al 15 de desembre. Es tracta de Cicatrius compartides, que estarà visible a l’Escola Superior de Disseny de Sabadell, i Cables perduts, de Núria Nia.

Cinema

El programa també inclou diverses projeccions cinematogràfiques. Com la de El reverend, el 19 de novembre, als Cinemes Imperial, dins la XVI Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, cicle que portarà també Lazzaro Felice, el 26 de novembre, a l’Imperial. O L’escamot Dixan: Més enllà de la islamofòbia, vulneració de drets!, al Casal Pere Quart, el 2 de desembre. I dins el II Cicle de Cinema es podrà veure Samadarpien. El holocausto gitano olvidado, el 3 de desembre, als Cinemes Imperial. I també La casa de ningú, el 9 de desembre, a l’Imperial. Finalment, el 30 de novembre, el Casal Pere Quart tindrà lloc un cinefòrum entorn del film Reconstruint la bondat, acte organitzar per l’Asociación Amigos Mira España.

El programa d’actes s’acabarà el 21 de desembre, a les 17 hores, a les escales de l’Església de Sant Felix, en què tindrà lloc una encesa d’espelmes organitzada per Mans Unides.

Foto portada: Morell i Abellan, aquest matí. Autor: David B.