Manifestació de Friday for Future a Sabadell. Autor: cedida.

Roger Bosch (Fridays for future): “l’Ajuntament ha de prendre part en l’emergència climàtica”

El moviment Fridays For Future ja ha aterrat a Sabadell. Ara farà un mes de la seva creació a la ciutat, i ja compten amb un total aproximat de 60 membres. Fridays for Future és un moviment que es manifesta contra el canvi climàtic i que proposa la realització de vagues, cada divendres, per demanar accions i implementacions de polítiques contra la crisi climàtica actual. 

Parlem amb un dels propulsors del moviment Fridays For Future a Sabadell, Roger Bosch, que, amb 16 anys, presenta una sensibilitat i implicació important al voltant del canvi climàtic. 

Qui formeu part de Fridays for Future Sabadell?
Originàriament érem tres joves que vam ajuntar-nos. Érem un amic meu i jo, que venim del mateix institut, i un altre, que es diu Abel, que és de la Universitat de Barcelona. Ens vam ajuntar i vam decidir crear això perquè teníem ganes de portar el problema aquest a les aules, que toqués als joves, amb la conscienciació i tots aquests valors que creiem que són importants. Després ja vam començar a fer difusió, a recaptar gent, i ens ha anat bé, som bastant gent.

Quants sou?
Som un moviment obert, és difícil comptar. Però aproximadament som 60 persones. Tenim un comte d’Instagram, amb bastants seguidors, i tenim un grup de Whatsapp, on estem els 60 membres. Aquí és on ens organitzem i convoquem les assemblees, i la gestió interna.

Quines accions dueu a terme?
La iniciativa principal del moviment dels Fridays és fer vaga tots els divendres, i reivindicar i demanar un conjunt de requisits que són, principalment, el tema de que es declari l’emergència climàtica, transició energètica, i un munt de mesures que tots compartim. Nosaltres no fem vaga perquè considerem que el sistema educatiu espanyol no està preparat per fer vaga. Però sí que ens concentrem a les 17 hores davant de l’Ajuntament. Ho vam fer divendres passat, està programat per aquest, i així fins que s’apliquin les mesures a nivell municipal. A nivell extern fem això. I a nivell intern i gestió del moviment, convoquem assemblees, per crear bases i organitzar el moviment.

Què espereu aconseguir?
Principalment, la mesura que de veritat defensem és que s’apliqui l’estat d’emergència climàtica, no només que es declari, sinó que s’apliquin totes les mesures que van lligades a això. Estem treballant en un pla d’acció per exigir clarament les mesures que reclamem. Però són clares, l’estat d’emergència climàtica comporta una transició energètica, que vol dir que hi hagi un control més estricte sobre l’ús d’energies fòssils i que es fomenti de veritat i clarament l’ús d’energies renovables. Tot el que són institucions públiques, col·legis, centres de salut, ens agradarien que fossin subministrats amb energies renovables. A nivell municipal, l’Ajuntament ha de prendre part.

Creus que no està prenent part, l’Ajuntament?
Creiem que hi ha unes mesures que es van aprovar fa dos anys a la Generalitat i sí que hi ha unes propostes, però no s’estan aplicant de forma efectiva i eficient. Hi ha un munt de propostes a Sabadell, com el foment de les zones verdes, que s’estan deixant una mica de banda. Totes aquestes zones de Sabadell que s’haurien de potenciar, els pulmons verds de la ciutat, evitar que s’acumuli brossa als parcs és un altre dels problemes. I estem treballant per fer una llista informal, des de Fridays, per concretar tot això.

Foto portada: manifestació de Friday for Future a Sabadell. Autor: cedida.