Atendis engega una campanya per recaptar fons i pal·liar els efectes del Covid-19

La Fundació Atendis, que tracta amb persones amb discapacitat intel·lectual, també ha patit les conseqüències de la pandèmia i no només a nivell sanitari. Els fons de l’associació sense ànim de lucre s’han vist greument disminuïts. És per això que han decidit engegar una campanya solidària, que ja porta recaptats més de 6.000, que aniran destinats, principalment, a la compra de material sanitari. 

La Fundació Privada Atendis de Sabadell, que dona atenció i acollida a persones amb discapacitat intel·lectual, ha posat en marxa una campanya solidària per recaptar fons que s’utilitzaran, en la seva majoria, a comprar material sanitari. La crisi del coronavirus també ha colpejat amb força aquesta associació sense ànim de lucre, que ha vist incrementar exponencialment les seves despeses. A hores d’ara, la iniciativa ja ha aconseguit recopilar 6.320 euros, i l’objectiu és acabar-la amb 15.000.

En començar la crisi del coronavirus, i amb ella la instauració de l’estat d’alarma i el decret de confinament domiciliar, Atendis tanca el seu centre de dia, però no el servei de residència. Algunes persones van poder marxar a casa, tot i que no gaires.

“Són persones que necessiten suport per a totes les tasques de la seva vida”, ha explicat la responsable de comunicació de l’organització, Núria Virgili. “Potser van marxar cinc o sis, una xifra totalment simbòlica”.

Altres, malauradament, van haver de ser derivats a l’hospital. Descomptant-les, als quatre centres que Atendis té repartits per la ciutat hi queden un total de 137 persones, segons ha informat Virgili. També continua funcionant, tot i que telemàticament, el servei d’inserció laboral.

El casal Can Rull, especialment afectat 

La fundació ha hagut de fer front a la pandèmia i tenir cura dels seus usuaris amb la dificultat afegida que aquestes persones són especialment vulnerables davant del virus. En aquest sentit, el centre més afectat ha estat el casal Can Rull. En total, en començar el confinament, hi vivien 39 persones, de les quals, 27 van donar positiu i la majoria restant, tot i donar negatiu en coronavirus, començaven a presentar símptomes. Dels interns, deu van haver de ser traslladats a l’hospital temporal de l’hotel Verdi, i set a l’hospital Parc Taulí o al de Terrassa.

A més, onze professionals van haver de marxar a casa també amb resultats positius. És per això que la fundació ha hagut de recórrer a les contractacions ràpides, i ha incrementat en 10 o 15 persones la seva plantilla. Dels tres centres restants, tanmateix, els infectats han estat mínims, tant de personal com d’usuaris.

El quid de la qüestió: la manca de material 

Com molts altres centres, el principal maldecap d’Atendis ha estat la falta de material. “Les administracions no facilitaven material”, ha explicat Virgili. Ara, més d’un mes després de declarar-se el confinament, la situació ha millorat. No disposen d’estoc, però asseguren que van prou bé.

“No hem d’anar a suplicar”, ha indicat Virgili, “però continuem perseguint les administracions per poder disposar de tot el material correcte i adequat, no ens podem relaxar”, ha afegit.

És per això que la campanya va enfocada al recapte de fons per comprar, sobretot, material higiènic, sanitari i de protecció tant per professionals com per usuaris. A més, cal fer front a les despeses esdevingudes de la contractació de personal extra. Virgili també posa l’accent en què cada any, Atendis realitza algunes jornades o actes que incrementen els seus ingressos i, a causa de la situació actual, enguany, que han de fer front a més pagaments de l’habitual, no en podran organitzar cap.

Solidaritat i suport extern 

Virgili ha volgut expressar la gratitud de l’organització envers les “persones, professionals, voluntaris, empreses i proveïdors” que els han facilitat ajut de forma voluntària: des de donatius, fins a persones que s’han posat a cosir mascaretes mentre l’administració no en facilitava. L’Ajuntament, per la seva banda, va córrer amb les despeses del transport de les deu persones a l’hospital temporal. Les famílies també han pogut fer aportacions, de forma totalment voluntària. Virgili afirma que Atendis no hi ha demanat directament.

Per últim, Virgili ha destacat l’actitud de les persones internes. “Tenen dies de tot, però pel que podria ser, ho estan portant molt bé”. Indica que els professionals han reinventat les activitats que realitzen en la normalitat del dia a dia, i s’han reorganitzat. Ells, els usuaris, “estan entenent la situació”, afirma. “Tots volem vèncer la malaltia”, ha conclòs. Les donacions a la campanya d’Atendis es poden fer mitjançant la pàgina web migranitodearena.org.

Foto portada: professionals d’Atendis. Autor: cedida

Comments are closed.