Respirador

Coronavirus: es comença a fabricar el primer respirador per impressió 3D, validat pel Parc Taulí

L’aliança entre Consorci de la Zona Franca (CZFB), HP, Leitat (Tecnio) i SEAT, juntament amb CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, han aconseguit desenvolupar el primer respirador mecànic de campanya industrialitzable preparat per a donar suport als hospitals i UCIs. El Parc Taulí ha validat el seu disseny. 

Atenent la ràpida expansió del virus COVID-19 i la conseqüent escassetat de material mèdic, especialment respiradors que són essencials per a salvar la vida dels pacients, Leitat ha dissenyat un respirador 3D que permeti posar a la disposició del sistema sanitari aquest element essencial.

D’aquesta manera, s’ha pogut desenvolupar i provar la funcionalitat d’aquest primer model. A més, aquest dispositiu, anomenat Leitat 1, té la virtut de ser industrialment escalable, de manera que es pot arribar a una capacitat de producció d’entre 50 i 100 unitats diàries la setmana vinent.

El disseny i components de Leitat 1 s’han simplificat al màxim, amb la finalitat de poder desenvolupar un dispositiu mèdic robust, d’utilitat i de menor complexitat facilitant la seva producció i assemblatge. La producció del respirador, que s’inicia immediatament, s’ajustarà als requeriments  que puguin quedar pendents segons l’Agència Estatal del Medicament per al nou model millorat (Leitat2), sobre el qual ja s’està treballant.

El disseny ha estat realitzat per l’enginyer sènior de Leitat, Sr. Magí Galindo, i validat mèdicament pel Dr. Lluís Blanch, Director d’Innovació de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica.

Per a la producció es compta addicionalment amb les empreses Airbus i Navantia que s’han unit a l’aliança, que també es recolzarà en la capacitat de producció d’usuaris i comunitats de makers, amb l’objectiu d’aconseguir incrementar la capacitat de producció en pocs dies.

Foto portada: Entrada a l’hospital, aquest diumenge a la nit. Autor: J.d.A.