El moviment veïnal vallesà demana crear una Taula post Covid-19

La Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès adreçarà vàries propostes a les diverses institucions de la comarca i de Catalunya, en referència a la situació sociosanitària que pateix la comarca del Vallès Occidental “degut a la pandèmia que estem patint i que requereix de respostes de les diferents Administracions”.

Les entitats veïnals de la comarca, en aquest escrit que faran arribar al Parlament de Catalunya, a la consellera de Salut i Afers Socials de la Generalitat de Catalunya i als ajuntaments, plantegen “un punt de trobada entre administració i societat civil per consensuar una diagnosi sobre l’estat de la qüestió i elaborar un pla de xoc a curt i mig termini”.

En l’escrit demanen que es creï una Taula del Vallès formada per la Generalitat de Catalunya, Ajuntaments i agents socials (veïnals i sindicals) per “analitzar la situació sociosanitària de la comarca i extreure les conclusions operatives necessàries a curt i a mitjà termini en ordre de solucionar els greus problemes existents en equipaments per a gent gran, llits hospitalaris, llistes d’espera, urgències del Taulí; assistència primària; servei d’oncologia infantil del Taulí i personal”. Pel que fa a les residencies, centres de dia i habitatges socials, creuen que cal realitzar diagnosis urgents i rigoroses, de forma conjunta amb la societat civil, sobre les necessitats de places.

“Urgeix repensar els protocols que garanteixin que els controls de la residència privades, concertades i públiques estiguin en mans públiques com a garants que el tracte, atenció i garanties del servei donat en les residencia és el que ha de ser i evitar desastres com el que estem patint amb la pandèmia, precisament per la negligència inacceptable atribuïble a tots els àmbits”.

En el document també reivindiquen una vella exigència veïnal de fa quasi dues dècades, que és la construir la residència pública i de gestió pública de Sabadell Sud. També recuperar el servei d’oncologia infantil per a l’Hospital Parc Taulí, posar en marxa la construcció del CAP del barri de Can Llong, construir l’Hospital Ernest Lluch (Cerdanyola-Ripollet), reduir les llistes d’espera i la dotació pressupostària i de recursos econòmics i de personal per a la sanitat pública.

La Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès

La coordinadora aplega les federacions d’associacions de veïns de Sabadell, Barberà, Sant Quirze, Santa Perpètua de Mogoda i Badia. Es tracta d’una entitat creada l’any 2016 per aplegar la veu dels moviments veïns dels municipis de l’àrea d’influència de Sabadell.

Foto portada: membres de la plataforma per la sanitat pública, en un ple. Autor: J.d.A.