Foto: M.Tornel

El Taulí participa en l’estudi d’un nou tractament per al càncer de bufeta

L’estudi publicat a ‘Molecular Cancer Research’, ha estat impulsat per  investigadors del Grup de Recerca en teràpia molecular del càncer de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i compta amb la participació de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau, de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, de la Clínica Universitària de Navarra i l’Hospital General Universitari d’Elx.

Investigadors del Grup de Recerca en teràpia molecular del càncer de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l’Hospital del Mar han demostrat l’eficàcia d’un fàrmac en pacients amb càncer de bufeta metastàtic que no responien al tractament habitual. Els resultats preliminars de l’assaig clínic demostren que la inhibició d’una proteïna (mTORC1/2) permet aturar la progressió de la malaltia i en 4 dels 5 pacients s’ha registrat una resposta positiva. L’estudi també mostra que els resultats es veuen reforçats en combinació amb altres tractaments. Segons els investigadors doncs, la descoberta d’aquest inhibidor obre unes expectatives ”més enllà del que s’esperava”.

L’assaig clínic, que ha avaluat set pacients, ha mostrat com quatre d’ells tenien una resposta positiva al fàrmac, ja que s’ha frenat el creixement tumoral i s’ha evitat la progressió del tumor. Són mallats amb càncer de bufeta metastàtic que no responien als tractaments habituals, incloent la immunoteràpia.

El director de l’IMIM i autor principal de l’estudi, Joaquim Bellmunt, assegura que !aquest tractament es pot convertir en una segona potencial diana terapèutica en pacients amb càncer de bufeta, ja que no és ni quimioteràpia, radioteràpia ni immunoteràpia, però en canvi, pot atacar alteracions genètiques específiques que es troben als tumors.

Algunes dades sobre el càncer de bufeta

El càncer de bufeta és el desè més habitual. El 2018, se’n van diagnosticar 550.000 nous casos, a tot el món. El 65 per cent es registren en països desenvolupats. És més freqüent en homes que en dones i està molt vinculat al tabaquisme. Es detecta habitualment entre els 65 i esl 70 anys. A tot l’estat, es calcula que aquest 2019 se’n diagnostiquin 24.000 casos. La supervivència a cinc anys és alta, del 75 per cent en homes i del 70 per cent en dones, però el 2017 van morir 4.620 persones a tot l’Estat. A Catalunya, es van diagnosticar 2.535 casos l’any 2017, el 6,5 per cent del total dels càncers diagnosticats a Catalunya, i van morir 821 malalts.

Foto portada: Hospital Parc Taulí. Autor: M. Tornel.