Cotxes de la Policia Municipal equipats amb desfibril·ladors. Autor: A. Pujadas.

Instal·len una vintena de desfibril·ladors en els vehicles de la Policia Municipal

La Policia Municipal de Sabadell compta des d’aquesta setmana amb una vinetena de desfibril·ladors en les seves unitats i d’un a les seves dependències. D’altra banda, les entitats podran utilitzar un equip prestat per la regidoria de Salut.

Aquest dijous el regidor de Salut, Ramon Vidal, i l’Intendent Major de la Policia Municipal, Joan Antoni Quesada, han presentat els desfibril·ladors que s’han instal·lat en els vehicles de la policia local de Sabadell. En total, se n’han instal·lat 20 en vehicles, 13 dels quals en cotxes i set en motos. N’hi ha un altre que s’ha incorporat a les dependències policials.

El regidor Ramon Vidal ha destacat el paper de la Policia Municipal com a actor que “arriba a molts llocs sempre el primer” i els nous equips permetran una intervenció més ràpida. L’intendent Quesada ha aplaudit aquesta mesura i ha explicat que “en qualsevol atac al cor de manera sobtada, més enllà dels deu minuts, la probabilitat de supervivència és quasi nul·la”; per aquest motiu ha destacat la importància d’arribar-hi el més ràpid possible.

Un desfibril·lador en una moto de la Policia Municipal. Autor: A. Pujadas.
Un desfibril·lador en una moto de la Policia Municipal. Autor: A. Pujadas.

Els desfibril·ladors s’han instal·lat bàsicament en vehicles de patrulla per la ciutat durant el dia. Pel que fa als cotxes, ara el 80 per cent de la flota n’incorpora un. Quesada ha assegurat que “com a mínim, durant el dia i la nit, hi haurà quatre o cinc vehicles que portaran aquests dispositius”. La instal·lació d’aquests aparells ha anat acompanyada d’una formació als agents policials.

Un desfibril·lador per a les entitats

Vidal ha anunciat que la regidoria de Salut compta des d’ara amb un “equip lliure” a disposició de les entitats locals que ho demanin. Per a poder-ne fer ús, caldrà demanar-lo a la regidoria i passar una formació que imparteix el mateix consistori. Segons Vidal “l’equip pesa poc més d’un quilo i es pot portar en una motxilla”.

46 equips en tota la ciutat

Actualment hi ha 46 desfibril·ladors arreu de la ciutat, que es poden localitzar en aquest enllaç. 24 són fixes, 21 es troben a la Policia Municipal, entre la vintena dels vehicles i el que es troba a la prefectura, i un de lliure disponible per a les entitats. Ramon Vidal no tanca la porta a la compra de nous desfibril·ladors, ja que l’objectiu pel 2019 és “tenir-ne entre 70 i 80” (més info: ‘Sabadell quadruplicarà el número de desfibril·ladors fins l’any 2019‘). L’Ajuntament ara opta per comprar els dispositius, i no llogar-los com s’havia fet fins ara. La inversió ha estat de poc més de 29.000 euros.

Foto portada: Un adhesiu identifica els vehicles amb desfibril·lador. Autor: A. Pujadas.