Foto: M.Tornel.

Investigació amb presència a Sabadell: l’exercici amb seguiment redueix el número de caigudes de la gent gran

Un programa d’exercicis curt i el seguiment al centre d’atenció primària (CAP) ha permès reduir un 20 per cent les caigudes en la gent gran; una disminució que ha arribat fins al 38 per cent en el cas de les dones. Són els principals resultats d’un estudi de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol), que s’ha dut a terme amb 401 pacients de 75 a 90 anys de deu centres de l’Àrea Metropolitana Nord. Cinc dels 10 ambulatoris són de Sabadell.

La investigació ha consistit en una primera fase d’entrenaments en grup amb exercicis físics adaptats per a la gent gran i guiada per un fisioterapeuta, durant dotze sessions. Després, durant un any s’ha fet un seguiment trimestral dels pacients a través del servei d’infermeria. Per grups d’edat, la disminució de les caigudes ha estat del 49 per cent en persones entre 80 i 84 anys.

Aquesta reducció s’ha trobat en comparar les persones que han participat en el programa amb aquelles majors de 75 anys que no l’han seguit i que han continuat amb les activitats habituals. Les primeres fases de l’estudi, innovador en el seu camp, es van iniciar el 2015 i han conclòs fa poc amb la fase de seguiment d’un any.
L’estudi ha estat liderat pel doctor Rafael Azagra, investigador de l’IDIAPJGol, professor de Medicina de Família a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i metge de família del CAP de Badia del Vallès. Juntament amb altres investigadors, ha coordinat un equip que ha comptat amb la col·laboració de 139 investigadors associats entre metges i infermeres, set fisioterapeutes i tres monitores externes.

Cinc dels 10 centres de la recerca són de Sabadell 

A part del CAP de Badia del Vallès, la resta de centres on s’ha dut a terme l’estudi són el CAP Creu Alta, Centre, Ca n’Oriac, Sud i Can Rull a Sabadell, Canaletes a Cerdanyola, La Llagosta, Castellar, Sant Miquel a Granollers. Nou d’aquests centres pertanyen a l’Institut Català de la Salut (ICS) i el desè, i l’equip de fisioterapeutes, al Consorci Sanitari Parc Taulí. En aquest cas es tracta del CAP Can Rull, que gestiona al Taulí.

PRECIOSA

La investigació té el nom d’Estudi PRECIOSA i ha estat finançat pels fons europeus FEDER a través de l’Institut de Salut Carlos III, amb suport als investigadors de l’DIAP Jordi Gol i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

Foto portada: gent gran, al Passeig. Autor: M.Tornel.