L’stolpersteine’ 62 de Sabadell, a la plaça Sant Jaume

Lluis Companys, el president de la Generalitat afusellat fa tot just 80 anys, ja té la seva stolpersteine, les llambordes de la memòria que s’han extès per tota Europa per recordar les víctimes del nazisme. S’ha instal·lat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, aquest dijous al vespre, just davant del Palau de la Generalitat. Companys va ser arrestats pels nazis a França i entregat a les autoritats franquistes, que el van afusellar. La seva stolpersteine té tants vincles sabadellencs que es podria considerar la llamborda número 62 de Sabadell. 

Els tràmits per instal·lar aquesta llamborda van començar amb una entitat alemanya: l’Associació d’amistat entre Colònia i Barcelona. Van proposar la instal·lació d’una llamborda recordant Companys a la institució catalana per preservar la memòria, el Memorial Democràtic. Llavors estava dirigit pel periodista sabadellenc Plàcid Garcia-Planas. La instal·lació d’stolpersteine té dues sabadellenques més en lloc preferent: primer Carme Garcia, qui va ser directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat en aquell moment. I després Marta Simó, una sociòloga sabadellenca que treballa a la UAB especialitzada en l’holocaust i la identitat jueva que ha treballat en aspectes més tècnics al voltant de la instal·lació de llambordes a les víctimes del nazisme a Catalunya, que va començar a Navàs l’any 2017.

Els tràmits es van fer fa alguns temps però la llamborda ha trigat en col·locar-se per desavinences polítiques. “Vaig tenir l’stolpersteine de Companys durant tot un any a la meva taula de treball”, recordava aquest dijous Garcia-Planas, qui fa temps ha deixat la institució i ha tornat a treballar a la secció Internacional del rotatiu La Vanguardia.

Val a dir que les stolpersteine han quallat a Sabadell, és el municipi català amb més llambordes, 61 d’un total que ja supera les 300 a Catalunya. Majoritàriament les plaques s’han instal·lat a les portes dels domicilis on van viure les persones que van acabar deportades als camps nazis, sovint després d’exiliar-se al final de la Guerra Civil, i hi van acabar morint en condicions extremes.

D’stolpersteine n’hi ha molt poques a Barcelona, i hi hagut disputes de diversa índole entre la Generalitat i l’ajuntament de Barcelona. Però finalment Companys la té instal·lada en el seu record a la plaça Sant Jaume. S’ha celebrat un acte amb la presència de l’expresident, Quim Torra, o la consellera de Justícia, Ester Capella. També de la reneboda de Companyis, qui ha instal·lat la llamborda en el seu espai.

Companys i Sabadell

El president afusellat pel franquisme el 15 d’octubre de 1940 va tenir, a més, forts lligams amb Sabadell. No només en va ser diputat a Corts per la demarcació de Sabadell sinó que també es va fer construir una casa d’estiueig particular al que dècades després acabaria formant el barri de Can Rull.

Foto portada: la reneboda del president Companys ha col·locat la llamborda. Autor: Generalitat de Catalunya. 

Comments are closed.