Foto portada: partida de dòmino al centre cívic de la Concòrdia, aquest dilluns. Autor: J.d.A.

Tardes de dòmino i cartes al centre cívic

  • Els sis centres cívics tenen uns 1.500 usuaris la primera setmana d’agost.
  • Morell (Participació) estudiarà si es poden obrir més biblioteques a l’agost l’any 2020. 

Cinc de la tarda d’un dilluns de meitats d’agost. Poca gent pel carrer (menys pel Centre que pels barris perifèrics, tot s’ha de dir). Una trentena d’homes, cap dona, la majoria jubilats, omplen la sala relacional del centre cívic de la Concòrdia, un dels sis que obre les tardes d’agost a la ciutat. El protagonista: el dòmino, que només competeix amb les cartes (baralla espanyola), en ser el passatemps favorit. 

Aquest és el públic mitjà dels centres cívics a l’agost: homes d’edat avançada. I l’activitat també està clara: a més de xerrar, jugar a les cartes o el dòmino. Algú llegeix el diari, però és minoritari. Pocs consumeixen cafè o beguda. Alguns juguen per plaer, altres aposten diners en petites quantitats. El centre cívic tampoc té més activitats. L’obertura serveix per passar l’estona en un espai climatitzat, sortir de casa, xerrar i relacionar-se al cap i a la fi.

Així ho ha vist la segona tinenta d’alcaldessa i responsable de Participació, Marta Morell, en funcions d’alcaldessa accidental aquesta setmana. L’any passat els cinc centres cívics que van obrir van compatibilitzar gairebé 6.000 usos a l’agost. En la primera setmana d’agost d’aquest any, es porten uns 1.500. Els centres cívics obren de 15.30 a 20.30 hores. Uns 300 usuaris de mitjana al dia. 60 usuaris a l’hora, 10 usuaris per hora a cada un dels sis centres cívics. Les xifres, diu l’Ajuntament, són satisfactòries. “No tothom marxa de vacances ni tothom marxa tot l’agost. Hem de tenir una altra mentalitat a l’hora de tenir els equipaments oberts”, diu Morell.

La tinenta d'alcaldessa Marta Morell, parlant amb un usuari del centre cívic, aquest dilluns. Autor: J.d.A.
La tinenta d’alcaldessa Marta Morell, parlant amb un usuari del centre cívic, aquest dilluns. Autor: J.d.A.

Durant aquest estiu, obren a la tarda la meitat dels 12 centres cívics que té Sabadell: així ho fan els de la Concòrdia, Ca n’Oriac, Can Rull, Creu de Barberà, Can Puiggener i Sol i Padrís, que s’ha obert com a novetat aquest estiu. “Vam decidir obrir Sant Oleguer perquè veient el plànol de la zona vam pensar que aquella zona de la ciutat podria ser una bona possibilitat perquè els veïns d’aquella zona es beneficiïn de poder accedir a llocs frescos. Hem de tenir en compte que cada cop tindrem temperatures més altes i més onades de calor”, recorda Morell.

Estiu 2020: més centres cívics? Només centres cívics o també biblioteques?

El nou govern replantejarà els equipaments que obrirà l’agost de 2020. Aquest any la planificació “la vam trobar feta”, reconeix Morell. És conegut que van entrar a l’executiu a mitjans de juny. Hi havia previst obrir cinc centres cívics, i finalment s’ha afegit el de Sant Oleguer. Ciutadans reclama obrir també el de Can Deu i el de Torre-romeu, que va obrir a l’agost entre 2015 i 2017 però ja no l’any següent, quan va entrar Can Rull, ni tampoc aquest 2019. Tant Torre-romeu com Can Deu són zones amb un percentatge important de gent gran, i molta població que no marxa de vacances.

“Amb el govern anterior Torre-romeu estava obert a l’agost. Es va decidir tancar-lo. No ha estat aquest govern el que ha decidit tancar a l’estiu el centre cívic de Torre-romeu. Però veient les dades d’aquest any hem de repensar l’obertura dels centres cívics”, respon Morell a Cs.

En el replantejament ha d’entrar també si es poden obrir altres equipaments. Si als centres cívics majoritàriament hi va gent gran, i obren sis a l’agost, a les biblioteques hi va gent de totes les edats, però només obre la Vapor Badia. Tota la resta tanquen, i n’hi ha sis més (tres de mitjanes, Nord, Sud i Ponent, i tres de petites, Torre-romeu, Can Puiggener i Creu Alta). “Obrir les biblioteques a l’agost és una de les coses que vull plantejar si és viable o no de cara al proper estiu”, diu Morell.

Els equipaments de Can Llong i Can Deu obriran al matí l’any vinent

De cara a l’any vinent, el nou govern vol obrir també en horari de matí els dos centres cívics que ara per ara només obren portes a la tarda: els de Can Deu i el de Can Llong. Així ho preveuran en els pressupostos municipals del 2020, segons ha avançat l’alcaldessa accidental, Marta Morell. Les associacions de veïns dels dos barris ho reclamen des de fa temps.

 

Foto portada: partida de dòmino al centre cívic de la Concòrdia, aquest dilluns. Autor: J.d.A.