25è Aniversari Jocs Olímpics Barcelona'92. Autor: David B.

Tres olímpics sabadellencs recorden els Jocs del 92

Josep Molins, Elisabet Delgado i Josep Picó participen en l’acte d’homenatge i record a la subseu de Sabadell en els Jocs Olímpics del 1992 que es van celebrar a Barcelona. 25 anys després, la ciutat es vol tornar a presentar al món a través de l’esport.

Fa exactament 25 anys començaven els Jocs Olímpics de Barcelona. La Nova Creu Alta, estadi del Centre d’Esports Sabadell, va ser l’escenari de la subseu olímpica que va acollir la ciutat vallesana. El mateix estadi ha acollit aquest dimarts l’acte institucional de record dels Jocs, on s’ha pogut veure la torxa olímpica que va arribar a la ciutat el 16 de juny del 1992.

El director de la subseu olímpica de Sabadell va ser Jaume Viñeta, que ha recordat que l’elecció de la ciutat com a subseu va comportar la reforma de la graderia de la Nova Creu Alta, on ja no hi podia haver ningú dret i tothom havia d’estar assegut. Viñeta ha assegurat que a Sabadell hi van treballar 489 persones, de les quals 298 eren voluntàries.

L’atleta Josep Molins ha explicat que els de Barcelona van ser els seus sisens Jocs Olímpics, després de Roma 60, Mèxic 68, Munic 72, Montreal 76 i Moscou 80. Molins va participar com a atleta a Roma i a la resta en diferents càrrecs. Assegura que els barcelonins van ser uns Jocs que li van donar “molta corda”, que continua tenint per a “entusiasmar” a les noves generacions d’atletes que entrena a la JAS.

També ha participat de l’homenatge el waterpolista Josep Picó, medalla de plata en els Jocs de Barcelona 92. L’esportista ha remarcat que guanyar la medalla va suposar situar el waterpolo en l’imaginari col·lectiu. Tant Picó, com Molins i la medalla d’or de taekwondo Elisabet Delgado, han destacat la “il·lusió” amb què la ciutat va viure la primera cita olímpica espanyola; en cas de Delgado, a més, l’orgull de poder entrenar a la seva ciutat.

@Sabadell92

El periodista Adrià Arroyo, de Ràdio Sabadell, ha presentat el perfil de Twitter @Sabadell92, en què l’emissora municipal reviu minut a minut, com si fos ara fa 25 anys, el transcurs dels Jocs Olímpics a la ciutat. Per la seva part, la regidora d’Esports de l’ajuntament de Sabadell, Marisol Martínez, ha reivindicat Sabadell com a ciutat esportiva, aprofitant “les infraestructures, que ja les tenim”, per tornar a situar l’esport com a projecte de ciutat”.

Foto portada: Arroyo, Escribà (CE Sabadell), Viñeta, Martínez, Delgado, Picó i Molins, amb la torxa olímpica. Autor: David B.