Foto portada: el jove Pol Balart, a la fira. Autor: J.d.A.

Un miler de joves passaran per la fira ‘Apropa’t a l’FP’ a la recerca d’itinerari formatiu

Un miler de joves passaran aquest dimecres, dijous i dissabte per Fira Sabadell en la primera edició del saló Apropa’t a l’FP, que exposa els 80 cicles formatius de 20 famílies professionals que es fan a Sabadell.

La fira s’ha obert aquest dimecres, amb una elevada assistència d’adolescents i joves a la recerca d’itinerari formatiu. És el cas de l’alumne de l’IES Vallès de 15 anys, Pol Balart.

Jo anava cap al batxillerat però volia conèixer altres rutes. Per exemple, el mòdul de persones amb discapacitat i també sobre el nou mòdul que tracta sobre igualtat de gènere. No se’m dona bé empollar i ara vaig més cap als cicles formatius. La idea és que un cop que acabi el cicle estigui segur de la carrera que vulgui i vagi a la universitat. Tindré els títols i després aconseguir el títol universitari”.

De fet, malgrat que la fira explica l’oferta de Formació Professional, la sortida universitària està present en molts visitants, com Ushram, qui fa ara mateix un curs de formació no reglada al Centre Cal Molins de comerç però vol ser arquitecta:  “vull fer la prova d’accés a un cicle de grau mitjà perquè vull estudiar arquitectura. M’han dit que he de fer el cicle d’obra civil i després fer-ne un de superior per anar finalment a la universitat”. Hi ha assistit tant alumnes de secundària i de cicles formatius, com de formació no reglada. Per exemple, el dominicà Cristian Eduardo Cangas, que viu a Sant Boi i té 27 anys, però fa un curs amb la Fundació MAIN. “M’interessen els cursos d’informàtica però encara no sé ben bé que vull estudiar”, finalitza.

Xerrada sobre el cicle de 'Socorrisme', de l'IES Agustí Serra. Autor: J.d.A.
Xerrada sobre el cicle de ‘Socorrisme’, de l’IES Agustí Serra. Autor: J.d.A.

Sabadell té una oferta formativa d’uns 80 cicles entre grau mig i superior, i d’una vintena de famílies professionals.

Tenim un potencial important de sortides a l’FP vinculada a la indústria i a empreses, que tenen demanda de gent formada. Les societats formades són més resistents a la crisi”, manté l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, qui destaca “l’alt percentatge d’inserció laboral” de l’alumnat de cicles formatius.

La trobada substitueix les tradicionals xerrades formatives del casal Pere Quart.  “No era normal que una ciutat com Sabadell no tingués la seva pròpia fira d’orientació. Ara hi entra, tot i que tard, però molt bé. per la porta gran”, ha declarat el diputat de l’àrea d’Educació de la Diputació, Rafa Humet. El tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, sosté que l’orientació acadèmica, especialment entre els 16 i 17 anys, és una forma de combatre l’abandonament escolar.

L’administració creu que cal potenciar l’FP malgrat que, encara, anar a la universitat té més prestigi: “molts pares volen que els fills siguin titulats. És un tema cultural”, diu Berlanga. “Encara es pensa que després de l’ESO ve el batxillerat i la universitat. Però val la pena conèixer que a partir de quart d’ESO hi ha molts camins vàlids”, destaca la directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Carme Vigués. “A més pots fer un cicle formatiu i acabar fent un grau universitari”, remata Fernàndez.

Assistents a la fira. Autor: J.d.A.
Assistents a la fira. Autor: J.d.A.

La primera edició de la fira Apropa’t a l’FP es durà a terme aquest dimecres i dijous i també dissabte a Fira Sabadell.

Foto portada: el jove Pol Balart, a la fira. Autor: J.d.A.