Foto portada: Guillem Fuster, en un acte de Poble Lliure. Autor: ACN.

Un sabadellenc, acusat d’enaltiment del terrorisme

  • El sabadellenc Guillem Fuster és el portaveu de Poble Lliure, formació vinculada a la CUP.

  • Va participar en un acte en record d’un històric militant independentista, Julià Babia, mort l’any 1987.

El portaveu del partit Poble Lliure (vinculat a la CUP), el sabadellenc Guillem Fuster, haurà de declarar aquest dimecres als Jutjats de la ciutat acusat d’enaltiment del terrorisme. Fuster va participar en un acte en record del militant Julià Babia, a qui alguns sectors vinculen a Terra Lliure.

Julià Babia ‘El nen’ va ser un històric militant del Moviment de Defensa de la Terra (MDT), entre altres organitzacions. El 9 de febrer de 1987 va morir en un accident de cotxe a Castelló de Farfanya, a la Noguera, prop de Balaguer. Segons algunes versions, anava a la Vall d’Aran per practicar esports de neu. Però altres vinculen l’accident a activitats vinculades a Terra Lliure. El seu nom va aparèixer l’any 1988 als interrogatoris policials en unes detencions de militants del MDT al Bages, atribuint a Babia diverses responsabilitats de direcció i coordinació. El digital Llibertat.cat assegura que Babia va morir mentre “retornava de l’altra banda dels Pirineus desenvolupant tasques logístiques per a l’organització armada, una militància que per raons de seguretat va ser discretament ocultada”. Així mateix s’afegeix que “el ‘Nen’ dinamitzava els escamots de Terra Lliure en la Catalunya central, per la qual cosa la seva mort va dificultar l’estructura de l’organització clandestina”.

Homenatge al febrer d’aquest any

Tot i així, la seva pertinença a l’extinta organització armada no s’ha acabat de demostrar. Amb motiu dels 30 anys de la seva mort, es va organitzar un homenatge en la seva memòria: una concentració a la plaça Major del municipi, una caminada fins a la Serra de l’Horta, a prop d’on va produir-se l’accident, on van haver-hi parlaments i la inauguració d’un monòlit.

La Guàrdia Civil denuncia quatre dirigents de Poble Lliure

La Guàrdia Civil va denunciar l’acte i la Fiscalia va presentar una querella contra Fuster i tres militants més de Poble Lliure, entre ells el diputat de la CUP Albert Botran, per enaltiment del terrorisme, que va ser admesa a tràmit per l’Audiència Nacional. Pels mateixos fets ja va declarar a l’octubre l’exregidor de la CUP a Manresa Toni Casserres, als jutjats de la capital del Bages.

Entitats de l’esquerra independentista han convocat una concentració de suport a Fuster a les portes dels jutjats a partir de les 10.15 hores. Entre elles, l’Entesa per Sabadell. Fuster havia treballat pel grup municipal de l’Entesa fa uns anys. L’Entesa qualifica l’acusació com a “inversemblant” i “una acció més del deliri persecutori dels aparells de l’estat”. Destaquen que cap agent de la Guàrdia Civil va ser present a l’acte, amb la qual cosa creuen que la denúncia es basa en “suposicions”.

Foto portada: Guillem Fuster, en un acte de Poble Lliure. Autor: ACN.