Diana Rodriguez Grimau

Un treball sobre el 15M a Sabadell guanya el premi Carme Casas

  • La guanyadora, l’exalumna de l’IES Pau Vila Diana Rodríguez Grimau, ha vist publicat el seu treball.

  • El treball ha estat escollit entre 30 participants i parla del 15-M a Sabadell des de  la seva experiència personal.

L’exalumna de l’IES Pau Vila, Diana Rodríguez Grimau, ha rebut aquest dimecres a l’aula magna de l’institut el premi Carme Casas, en la seva tercera edició, pel seu treball de recerca titulat El moviment 15-M a Sabadell.

Es tracta d’un guardó concedit per la Fundació Nous Horitzons, vinculada a Joves Esquerra Verda (JEV), al millor treball de recerca de batxillerat a Catalunya. El premi  consisteix en la publicació del treball a la col·lecció El Pensament i l’Acció d’aquesta fundació i el lliurament de dos xecs de 500 euros un a l’autora i a l’altre al centre docent.

A l’acte, presentat per Cris Molins representant de la Fundació Nous Horitzons a Sabadell, van intervenir Josep Lluís Navarro, director de l’IES Pau Vila que va assegurar que el treball de Diana Rodríguez Grimau s’avenia al projecte educatiu del centre docent. L’any passat el Pau Vila també va rebre el premi Mayor Zaragoza de la UNESCO pel treball de l’Assemblea d’Estudiants de l’institut pel treball La lluita estudiantil del Pau Vila.

Després va prendre la paraula Anna Rovira, en nom de JEV i com a membre del jurat, que va explicar que aquest treball havia estat triat entre una trentena de participants i va glosar la figura de Carme Casas, històrica militant del PSUC i lluitadora antifranquista, que va morir fa dues setmanes. A les dues anteriors edicions del premi foren guardonats un còmic sobre la vida d’una família en un colònia industrial i un treball de recerca sobre el moviment ecologista en Defensa del Ter.

Les contradiccions del 15-M

La tutora del treball, Virtuts Sambró, va realitzar una dura crítica a l’actual sistema educatiu que, al seu parer, penalitza els bons alumnes. En aquest sentit, va considerar que el premi a Diana Rodríguez Grimau era un merescut guardó a la “paciència del bon alumne” enfront d’un sistema educatiu en crisi que hauria de ser profundament transformat en la línia del grans pedagogs progressistes catalans com Marta Mata.

La jove autora, que actualment està cursant segon d’Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona, va finalitzar el torn d’intervencions amb una exposició sobre el contingut i les conclusions del seu treball, fruit de la seva experiència personal al 15M a la nostra ciutat. L’obra, de 103 pàgines, relata l’evolució del moviment a Sabadell, analitza els moments més importants de la seva lluita, la composició de l’assemblea local i les seves contradiccions internes. A més proporciona un interessant annex amb entrevistes i els documents més importants del moviment.

El 15M: “el vehicle per entrar en la lluita política d’una nova generació”

A les conclusions Diana Rodríguez Grimau va valorar el 15-M com el vehicle que va fer possible la irrupció d’una nova generació en la lluita política i va indicar que encara que ara pràcticament ha desaparegut va tenir una destacada influència en altres moviments com les plataformes en defensa de la sanitat pública o l’ensenyament, sobretot en la metodologia i les formes d’organització.

Així mateix va explicar els motius que van menar a la pràctica desaparició del moviment que va situar en les contradiccions internes no resoltes entre les tendències “reformista i anticapitalista”. Finalment, va indicar que molts dels antics membres del 15M, com ella mateixa,  han continuïtat amb el seu compromís socials en altres organitzacions socials i polítiques.

Foto portada: un moment de l’acte al IES Pau Vila. Autor: A.R.S.

Comments are closed.