Unió entre veïns: la cara més propera i solidària del confinament

  • 125 persones s’han allistat a les xarxes de voluntariat per fer un cop de mà a les persones més aïllades. 
  • El confinament mostra la solidaritat i ajuda d’uns grups de suport que beuen, tot sovint, de l’històric moviment veïnal. 

El confinament domiciliari decretat en el context de l’estat d’alarma pel coronavirus no només posa sobre la taula la cara més egoista de les persones, reflectida en les estampides per fer-se amb l’últim paquet de paper higiènic del supermercat. També mostra la solidaritat, el costat amable de la societat. Les xarxes de voluntariat que han construït entre els veïns dels barris de Sabadell en són un bon exemple. 

“Estàs bé?” Aquesta és potser la pregunta més repetida entre els veïns de molts barris de Sabadell. Trucades telefòniques per assegurar-se que aquell avi que viu al tercer pis, i que és col·lectiu de risc, està bé i que algú ja ha sortit a fer-li la compra de la setmana. Confinament també són els cartells penjats als portals: ‘Si necessita alguna cosa, truqui a aquest número’. La solidaritat brilla de la mà de tantes iniciatives ciutadanes que es manifesten davant la cruenta crisi sanitària que s’està vivint arreu del món.

A Sabadell, 125 persones s’han allistat a les xarxes de voluntariat dels seus barris, creades arrel del decret de confinament domiciliari. Aquests voluntaris s’agrupen per barris i complementen als més de 1.000 que treballen per les persones durant tot l’any. Una gran part de les iniciatives es coordinen sota el paraigua de l’administració. Així ho explica el cap del servei de Participació Ciutadana de l’ajuntament de Sabadell, Rodrigo Rodríguez. “Sabadell és referent en voluntariat”, diu orgullós.

“Aquestes xarxes que han sorgit arran d’una emergència són un reflex de la ciutat tan propera i disposada a ajudar que és Sabadell”, ha indicat.

 

Rodríguez també explica que, a banda de les xarxes que coordina l’administració directa o indirectament, a través de la Federació d’Associacions de Veïns (FAV), també s’han creat altres xarxes, autoorganitzades, que no estan vinculades a cap entitat. Posa l’exemple d’un grup de Whatsapp de Torreromeu, que ja compta amb una vuitantena de persones que realitzen serveis d’ajuda a persones del barri.

Les Termes: llistes de la compra cantades des de la finestra

Les Termes és un exemple de barri que, com tants altres, s’ha organitzat per atendre a persones. La principal alarma es crea al voltant de les persones d’edat avançada que es tornen encara més vulnerables davant d’aquesta pandèmia. Però també atenen a persones joves als quals, tal com explica el vocal de convivència de l’Associació de veïns, Antonio Carballo, són gent a la qual el confinament “els ha enxampat amb danys a alguna cama”, per exemple, “i que no poden sortir de casa”.

“Ens fan una llista del que els hem de comprar”, explica Carballo. “Molts cops ens la dicten des de la finestra”, diu. “Quan tornem, els hi deixem la compra a la porta”, afegeix.

Aquestes són les directrius que els han fet arribar des de l’Ajuntament. No poden tenir contacte amb les persones que ajuden, ni tan sols mitjançant les llistes de la compra, perquè podrien transmetre el temut virus. Carballo explica que “des de les associacions de veïns ja coneixem a les persones que estan soles, que necessiten ajuda”; són a les que truquen periòdicament per comprovar que estan bé. Però també duen a terme una feina coordinada amb l’Ajuntament perquè “a vegades s’escapa algú”, riu. L’administració local transmet als voluntaris quan hi ha una persona amb necessitats.

Covadonga: de la mà del CAP 

El membre de l’Associació de veïns de Covadonga Agustín Lorca explica que l’associació ha ajudat a difondre informació del Centre d’Atenció Primària (CAP). Es refereix a vídeos o peticions per no col·lapsar el centre. Assegura que estan en contacte directe amb el centre i que els han ajudat en alguna petició que els han fet arribar, com per exemple anar a comprar certs medicaments a persones vulnerables.

Internament, en l’àmbit del barri, l’associació està trucant a tots els socis “encara que sigui per saludar”, ha dit Lorca. “Molts són grans, estan sols; els preguntem si necessiten alguna cosa”, ha explicat.

A més, molts veïns han penjat cartells als portals, oferint-se per si algú necessita alguna cosa. I a aquest barri, concretament a l’edifici Alfons Sala, estan duent a terme una iniciativa que han anomenat ‘la biblioteca del confinament’ i que vol ajudar a suportar millor aquesta situació. Alguns veïns deixen llibres a l’escala, amb el missatge: “Agafa el llibre que vulguis i queda-te’l si vols”. Segons Lorca, aquesta acció està tenint molt d’èxit.

Can Puiggener: fabricant mascaretes i bates

A Can Puiggener, a banda de la xarxa de voluntariat que, en la línia de les anteriors, ajuda a les persones més vulnerables del barri a realitzar les tasques diàries que ara presenten dificultats, també ha sorgit una iniciativa destinada a ajudar a un grup de portalliteres que treballen al Taulí.

Es van assabentar arran del testimoni directe d’una d’elles, que a més és veïna del barri, de que hi havia un grup de treballadores que no tenien material necessari i que, per tant, estaven totalment exposades al virus. Segons ha informat el vicepresident de l’Associació de veïns de Can Puiggener, Bouarfa Chilah, “aquestes noies fan jornades de 12 hores i a sobre han de reutilitzar les bates”. És per això que, des de l’associació, els han cosit un total de 15 bates protectores i aïllants.

Aquest grup de persones, a més, estan fabricant mascaretes casolanes. Ja en porten aproximadament 250, que s’estan repartint a comerços del barri i que també han donat al CIPO o a la Policia Municipal i als Mossos d’Esquadra.

Comments are closed.