Loubna Ben Rahou

“Ens han pres la nena sense cap prova i amb només sospites”

Un centenar de persones s’han concentrat aquest dimecres a les portes del CAP La Serra, a Torre-romeu, contra les mesures cautelars imposades a una família, a qui han retirat la guarda i custòdia d’una nena de tres anys per un presumpte desemparament per malnutrició. La família i el seu entorn denuncien que està injustificada. La concentració s’ha dut a terme entre les 11 del matí i la una del migdia a les portes del centre mèdic de Torre-romeu, on resideixen. Diversos agents de la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra s’han personat a l’espai per garantir l’entrada i la sortida de l’ambulatori als pacients. 

Segons relata Loubna Ben Rahou, de 26 anys i resident a Sabadell des de fa dues dècades, la seva segona filla, Nour, que complirà tres anys a finals d’aquesta setmana, té problemes recurrents de pes malgrat que està ben cuidada i menja de tot. Al febrer es va posar en contacte amb el CAP per explicar-los el problema. Fa un parell de setmanes, la va portar a vacunar i havia perdut mig quilo i en mig any havia crescut molt poc. La pediatra del centre va demanar una analítica de sang, programada pel 15 d’octubre, per descartar malnutrició, raquistisme o anèmia. La família no es va presentar a la cita. La mare assegura que havia contret la grip i el pare, Ahmed Bekkour, de 26 anys, tenia una visita mèdica inajornable, doncs està de baixa. L’endemà una assistenta social va trucar la mare, que es va personar al centre, però sense targeta sanitària. No li van poder donar cita per l’analítica.

L’endemà, el 16 d’octubre, la pediatra va fer un informe, que es va enviar a Fiscalia de Menors, demanant ingressar la nena amb caràcter urgent en un centre hospitalari per seguir el seu estat de salut. El 17 d’octubre, la fiscalia sol·licita un informe a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència i el jutjat de guàrdia presenta un ofici als Mossos d’Esquadra per localitzar la família i prestar-los declaració. Però no els troben al domicili que tenen registrat. La policia es persona en un habitatge on la família ja no hi resideix. Fa sis mesos van canviar d’habitatge. Tot i parlar amb els veïns ningú sap on viuen. Vista la situació i amb un informe mèdic demanant actuar de forma urgent, el jutjat de guàrdia dicta el desemparament de la menor aquell mateix dissabte.

Loubna Ben Rahou
Ahmed Bekkour i Loubna Ben Rahou, aquest dimecres. Autor: David B.

La família porta els seus dos fills a l’escola dilluns, 19 d’octubre. Tant el germà gran com la nena es queden al menjador, cosa que feien habitualment segons la mare. Quan Ben Rahou va anar a recollir els seus fills a la sortida de l’escola Joan Montllor només es troba el nen. Després d’una llarga, i tensa, espera a la biblioteca de l’escola, es van personar agents de policia i des de l’escola li mostren la interlocutòria del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell mitjançant la qual es dictava el desemparament preventiu de la nena i li retiraven la guarda i custòdia de la filla als seus pares.

A més, s’havia dictat una ordre d’allunyament a 1.000 metres de distància i la prohibició de comunicar-se amb la menor. La interlocutòria dictava l’ingrès de la nena en un centre mèdic amb la finalitat de practicar-li les analítiques i fer seguiment del seu estat de salut. De tot plegat en fa 10 dies. La nena hi romandrà fins que s’acabi la valoració del cas. De moment, segons la mare, no ha ingressat en cap centre mèdic, no li han fet les anàlisis però sí dues proves PCR, ja que ha rebut el resultat negatiu per SMS.

“Ens han tret la nena sense cap prova i amb només sospites d’un problema que nosaltres mateixos hem denunciat perquè la nena no agafava pes: ningú no ens han avisat ni preguntat res i en canvi ens han ensorrat la vida”, assegura Ben Rahou, molt afectada.

La família està sent investigada per un presumpte delicte contra els drets i deures familiars. Fins ara mig centenar de signatures de veïns i amics del barri assegurant que la nena “està ben cuidada, neta i alimentada”. Després de 10 dies d’espera, aquest dimecres s’han concentrat molt indignats a les portes del CAP La Serra.

“És una bona família i no em puc explicar el que ha succeït”, ha assegurat una de les veïnes que han donat suport a la família, Encarnación Nieto. “La nena juga amb els meus nets, portava el seu berenar sempre i està cuidada. No m’ho explico. Si no ha agafat pes és perquè és molt primeta”, assegura la veïna. A les portes del CAP també ha assistit l’imam de l’oratori del barri, Najib el-Bassir, qui assegura que són una “família coneguda i molt bona gent”.

El cas ara està als tribunals però la família demana que la resolució ha de ser molt ràpida, perquè fa més de 10 dies “i la nena està sola, sense família, en un centre de menors i no li han practicat encara cap anàlisi més enllà de dues proves PCR”. “Han posat la nena en una situació pitjor de la que estava”, assegura el seu pare. La concentració ha tingut un important seguiment al crit de “Queremos la niña” o “Que nos devuelven la niña”. 

Foto portada: Loubna Ben Rahou, a les portes del CAP La Serra, aquest matí. Autor: David B.