La torre que va costar 100.000 pessetes i es va convertir en símbol de Sabadell

Aquest any es compleix el centenari de la Torre de l’Aigua, un dels edificis més emblemàtics de la ciutat. Des d’Aigües Sabadell han organitzat una conferència aquest dijous per repassar alguns dels fets més destacats d’aquests cent anys.

La Torre de l’Aigua és un dipòsit d’aigua modernista inaugurat l’any 1918 però que va abastir la ciutat entre el 1922 i el 1967, quan va deixar de funcionar com a tal. Tal com ha dit l’enginyer i director d’operacions de la companyia d’aigües, Francesc Roca, la torre és “la segona construcció amb formigó armat que es va fer a la ciutat” i “va costar unes 100.000 pessetes de l’època”.

La construcció de la Torre de l’Aigua s’emmarca en el context de la 1a Guerra Mundial, quan Sabadell “obté un gran benefici, sobretot venent mantes als aliats”, segons ha explicat l’historiador Josep Alavedra. A més, “la manca de recursos hídrics a la ciutat ha estat una constant al llarg de la història”, ha afegit Roca.

Can Gambús

Amb aquest creixement de la indústria i també per l’augment de la població, sobretot del barri de la Creu Alta, que està més elevat que la resta de la ciutat, es decideix construir una torre per abastir d’aigua la ciutat. La construcció és obra de Francesc Izard, Lluís Homs i Josep Renom. Precisament ha estat el nét d’aquest últim, Joan Serra Renom, qui ha reivindicat el paper del seu avi en el projecte, tot i que ha remarcat que “cadascú va fer la seva aportació”.

Altres activitats commemoratives

Durant l’acte de commemoració també s’ha destacat l’activitat que es va dur a terme a l’Escola Catalunya per celebrar el centenari de la construcció. Dos alumnes de 6è han explicat que es va pintar un mural gegant de la torre amb diferents tècniques, des de la pintura fins a llegums enganxats, en una activitat on hi van participar els estudiants de tota l’escola.

Les activitats per commemorar el centenari de la Torre de l’Aigua no es limiten a aquesta conferència. Des d’aquest mateix dijous, Aigües Sabadell ha inaugurat una nova exposició que recull els principals aspectes històrics i arquitectònics d’aquesta construcció, mentre que el Concurs de Dibuix de l’Educassa també s’ha dedicat al centenari de l’antic dipòsit.

Foto portada: els assistents a l’acte amb una maqueta de la Torre de l’Aigua. Autor: David B.