Fra Luis de León. Autor: David B.

Educació posarà en marxa un nou institut públic el curs vinent

00Sabadell tindrà un nou institut el curs 2019-2020. Estarà al barri de l’Eixample i donarà servei bàsicament a la zona de l’Eixample i el sud de Sabadell, infradotada d’instituts públics. Segons ha pogut saber aquest digital, inicialment estarà en barracons mentre es duen a terme les obres. 

Els veïns de l’Eixample han sabut de la notícia en els darrers dies a través de cartells que anuncien un nou institut al barri i conviden les famílies a una presentació la setmana vinent al centre cívic de Sant Oleguer. El director dels Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental, Jesús Viñas, ho ha confirmat a aquest digital.

L’institut començarà a funcionar aquest mateix setembre, amb dues línies de primer d’ESO. Tindrà dues ubicacions: una de provisional i una de definitiva. Tenir dues ubicacions ajudarà a construir l’edifici definitiu mentre les classes ja funcionen en un espai provisional.

A nivell provisional, l’institut estarà en mòduls prefabricats en un solar del carrer Fra Luis de León, molt proper a l’escola Amadeu Vives. Aquest estiu s’instal·laran mòduls suficients per tenir dues línies de primer d’ESO i dues més de segon d’ESO a partir del curs 2020-2021.

Carrer Martí l'Humà. Autor: David B.
Carrer Martí l’Humà, on hi anirà l’edifici defintiu. Autor: David B.

L’edifici es farà, en canvi, a les antigues cotxeres de la TUS, a la carretera de Barcelona amb el carrer Martí l’Humà. La previsió és que tingui tres línies de secundària i dues línies de Batxillerat. L’institut, de que moment es dirà Sabadell Sud, vol donar sortida a la manca de places públiques de secundària a la zona sud de la ciutat.

Manca de places públiques

Ara per ara, la zona sud de Sabadell només té dos instituts públics: l’IES Les Termes i l’IES Ribot i Serra. Oferten 150 places de primer d’ESO però hi ha 250 alumnes que acaben sisè de primària a les escoles Amadeu Vives, Joaquim Blume, Sallarés i Pla, Espronceda i la Romànica. L’efecte és que bona part dels alumnes marxen a instituts fora de la zona quan troben plaça o aposten per l’educació concertada, amb una alta presència a la zona. L’aposta per un nou institut públic vindria a complementar l’oferta actual, en la línia a més d’anar especialitzant el Ribot i Serra en Formació Professional, com preveu el Pla d’Èxit i Equitat aprovat per l’Ajuntament.

La situació a Can Llong, a l’espera

El nou institut Sabadell Sud serà el segon en mòduls a la ciutat. Des de fa anys, l’institut Arraona funciona així al barri de Can Llong a l’espera de la licitació que, segons el compromès, s’hauria d’aprovar en breu. Viñas ha assegurat a aquest digital que la licitació anirà al primer acord de govern que aprovi la Generalitat i que, en tot cas, serà en les properes setmanes. Gairebé imminent, diu.

D’altra banda, Sabadell també té una escola en barracons, l’escola Virolet, també a Can Llong. En aquest cas el projecte està licitat però falta la licitació de les obres abans que la construcció de l’edifici pugui començar.

Foto portada: el solar del Fra Luis de León, on hi aniran els mòduls prefabricats. Autor: David B.