Tancada Escola Industrial Sabadell

L’alumnat de quatre instituts es tanca contra les retallades

  • La tancada s’ha fet a l’Escola Industrial, l’IES Sabadell, el Pau Vila i el Ribot i Serra.

  • Es prepara un tancament unitari la setmana vinent al Pau Vila.

Part de l’alumnat de quatre instituts públics de Sabadell han passat la nit als seus centres. Han protestat així contra les retallades en educació, que han provocat caigudes en els pressupostos i, segons asseguren, un deteriorament de la qualitat de l’ensenyament. A l’Escola Industrial la tancada ha anat precedida d’una assemblea.

Al gimnàs de l’IES Escola Industrial es concentren mig centenar de persones a mitja tarda. Estan fent una assemblea sobre la situació de l’institut. El seu director, Joaquim Millán, explica els números a l’alumnat present. Millán explica com s’ha reduit gairebé a la meitat la despesa en fotocòpies. Explica també quina despesa energètica té el centre, uns 4.000 euros mensuals en electricitat, quants litres de combustible es gasten per la calefacció, com d’ineficients són les antigues calderes i quines limitacions comporta estar en un edifici catalogat. També explica sobre els criteris que s’utilitzen per decidir quin pressupost tenen els centres i intenta conscienciar els presents de que “l’escola és de tots i cal cuidar-la, és casa nostra”.

Goteres al gimnàs

De cop i volta, un grup de tres adolescents mou el banc on estan asseguts. El sostre del gimnàs té goteres i ells estaven just a sota. No és l’única gotera del sostre. En una cantonada hi ha una altra. Segons Millán, arreglar-les costa uns 400.000 euros perquè caldria canviar la coberta, que a més és d’uralita, i implicaria una despesa inassumible. D’altra banda, tot i que alguns adolescents van en màniga curta, fa fred. La calefacció s’engega unes quatres hores cada matí, però la peculiaritat de l’edifici fa que en unes zones faci molta calor i en d’altres molt fred.Si l’objectiu del director és conscienciar ho aconsegueix. Un alumne de batxillerat, Àlex Muñoz, dels organitzadors de la tancada, pregunta si es poden passar les dades per les tutories i així intentar reduir les despeses fungibles. Un altre alumne, Àlex Pérez, en aquest cas de l’IES Sabadell, recopila les dades per comparar-les amb les del seu institut. Després de l’exposició del director, s’obre un torn de preguntes.

Tancada per a l’alumnat d’estudis post-obligatoris

A l’acabar-se es dóna permís a l’alumnat que es queda a la tancada (han d’estudiar batxillerat o cicles formatius) a buscar les seves coses, i alguns ja comencen a muntar el que serà l’improvisat dormitori. Els de la Industrial no seran els únics. Altres alumnes, de l’IES Sabadell (Can Rull), de l’IES Pau Vila (Gràcia) i de l’IES Ribot i Serra (Campoamor) també ho fan aquesta nit.

Óscar Real, que estudia primer de batxillerat, vol que “la gent s’animi a tancar-se perquè això ens afecta”. Assegura que ells han estat un mes sense professor de català, perquè el titular es va posar malalt i el departament ja no cobreix les baixes. Així que en aquella hora fan lectures o deures, però no classe. L’Elisenda Carpintero, que fa batxillerat científic, assenyala que a les classes fa molt fred perquè es raciona la calefacció molt i que hi han goteres no només al gimnàs. “La qualitat d’estudis i la quantitat de professors ha baixat”, indica.

Per la seva part, l’Àlex Muñoz, que demanava poder explicar les dades econòmiques de l’institut a les tutories, assenyala que la proposta de tancar-se va sorgir d’una trobada prèvia de l’Assemblea de Joves de Sabadell. Ell no s’ha quedat a la tancada, però creu que cal mobilitzar-se. En aquest sentit, ja assenyala que es planteja una tancada unitària per la setmana vinent a l’IES Pau Vila.

Comunicat de l’alumnat de l’IES Sabadell

D’altra banda, l’alumnat de l’IES Sabadell tancat ha fet arribat un comunicat a iSabadell. Assenyalen que s’han tancat “farts de les retallades en educació i en la sanitat pública”. Creuen que s’ha deteriorat la qualitat de l’educació perquè es veuen “greument afectats els recursos del centre, des del material fins al personal”. El comunicat anima tothom a donar suport a les tancades perquè tothom hi està afectat.