maja cecuk esdi

Maja Cecuk, nova directora acadèmica de l’ESDI: “El disseny ha de millorar la vida”

L’escola superior de disseny ESDI ha incorporat una nova directora acadèmica. Es tracta de la doctora Maja Cecuk, que porta més de 15 anys exercint de professora al centre. Vol demostrar que el disseny pot tenir una relació directa i aplicable sobre la realitat social. És per això que Cecuk veu la crisi del coronavirus com una oportunitat dins l’adversitat. 

La doctora Maja Cecuk ha estat nomenada nova directora acadèmica de l’escola superior de disseny ESDi. Ho ha fet en un moment de crisi postcovid-19 que, segons assegura, li ha exigit gran quantitat de feina. “Porto quatre mesos treballant moltes hores, amb molta intensitat i molta dedicació”, ha indicat. Tant és així que, segons assegura, encara no ha tingut temps de gaudir del seu nomenament. Tanmateix, la doctora assegura que aquests moments són, tot i amb la seva cruesa, “una oportunitat” per demostrar que “el disseny és aplicable a la vida, que ha de millorar la vida”.

“El meu objectiu a curt termini és aconseguir fer un lligam entre la realitat i l’estudi acadèmic”, ha explicat la directora. “En aquesta època postcovid la societat ha canviat dràsticament i el disseny i la creativitat han de ser les eines que ens permetin imaginar el nou món”, ha argumentat.

El segon objectiu de la doctora és “estructurar els estudis perquè siguin molt més dinàmics” de forma que “la gent pugui experimentar en viu”. Cecuk explica que moltes persones relacionen el disseny “amb el luxe o la moda”. Però ella assegura voler anar més enllà. “M’interessa el disseny social, la vessant més humanística”, ha indicat. Durant la pandèmia s’ha generat “una falta de matèria primera, la indústria ha desaparegut”, i “el disseny és una eina bàsica per pensar en aquest nou futur”. En aquest sentit, s’enorgulleix de dir que “estem treballant amb empreses que abans no ens tenien la porta oberta”. I ho fan amb la idea de “formar part d’aquesta societat”.

“Aquesta és una lluita contínua”, ha dit Cecuk. “La gent comença ara a entendre el valor del disseny”. Perquè “el disseny és aplicable a la vida; ha de millorar la vida”, ha conclòs.

Maja Cecuk és llicenciada en Història de l’art, graduada en Disseny, màster en Comissariat d’Art Digital per l’ESDi-URL i doctora en Història i Teoria de l’Art. Substitueix el doctor Josué Molina després de la seva sortida el passat 6 de març.

Foto portada: Maja Cecuk, nova directora acadèmica de l’ESDi. Autor: Cedida