Foto ortada: membres de diverses entitats veinals, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

El Parlament aprova la construcció immediata de la Residència geriàtrica de Sabadell Sud

  • PSC i Ciutadans van presentar dues propostes en aquest sentit.

  • Ambdues formacions critiquen l’abstenció de Junts pel Sí i CUP.

Aquest dimecres la Comissió d’Assumptes Socials i Famílies del Parlament de Catalunya va aprovar amb els vots del PP, PSC, Ciutadans i Catalunya Si Que es Pot i l’abstenció de Junts pel Sí i la CUP iniciar la construcció de la Residència de la Gent Gran al Sud de Sabadell. Una reivindicació històrica dels veïns d’aquesta zona de la ciutat.   

La proposta aprovada dimecres reclama l’inici immediat del procés de licitació de les obres per a la construcció i posada en funcionament de la Residència i Centre de Dia del Sud. Això succeeix després que CiU i ERC, que ara formen part de JxSí, votessin en contra d’aquesta petició a la legislatura passada.

El diputat socialista vallesà, Pol Gibert, ha criticat la postura de CiU, però especialment d’ERC i la CUP, doncs són les formacions que governen Sabadell. “No pot ser que l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i els representants del govern municipal reclamin que volen la Residència Sud, i a l’hora de la veritat no es posicionin a favor en el Parlament.”-ha afirmat. Gibert ha considerat contradictòria i fora de lloc la postura d’ERC i la CUP, per no haver convençut als seus representants parlamentaris.

Així mateix recorda que la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament de Catalunya va aprovar l’any 2011, per unanimitat, la resolució sobre la licitació de les obres de la residència on s’instava el Govern a iniciar el procés abans de finalitzar l’any 2012 “però això mai va succeir”.

Segons el diputat sabadellenc del PSC, l’abstenció de Junts pel Sí i la CUP “reflecteix el veritable tarannà social d’ERC, CUP i CiU”. A Sabadell- afegí- el 18,04 per cent de la població té 65 anys o més, amb un índex d’envelliment del 110 per cent, el més elevat del Vallès Occidental. Al període 2000-2014 s’ha passat de 30.669 persones grans a les 35.380 de gener de 2014, un increment de gairebé un 6 per cent. Pel període 2010-2018 es preveia un increment del 12,8 per cent (1,8 per cent de mitjana anual). De manera que al 2018 se superarà la xifra de 39.000 persones grans a la ciutat. “Això només demostra que necessitem equipaments com la Residencia del Sud, però sembla que ERC, CUP i CiU no ho veuen de la mateixa manera”- ha indicat Gibert.

Pol Gibert adverteix que “el nostre grup parlamentari farà un seguiment de la proposta aprovada avui, i des de Sabadell, amb els nostres representants i de la mà de les entitats de la ciutat, vetllarem per la construcció immediata d’aquest equipament, molt necessari a la nostra ciutat”.

Valoració de Ciutadans

La diputada sabadellenca, Laura Vílchez, ha estat l’encarregada de defensar la proposta de C’s per iniciar la construcció d’aquesta Residència per a la Gent Gran. Vílchez ha lamentat que “a Sabadell el nombre de places en residències geriàtriques públiques es zero” i ha realitzat un reconeixement al “treball realitzat per la Plataforma en Defensa de la Residència del Sector Sud de Sabadell”.

Per la seva banda, el portaveu del grup municipal de C’s, Adrián Hernández, ha criticat “la incongruència” dels dos partits que formen el govern municipal de Sabadell (CUP i ERC), però també de CiU pel fet que “van recolzar la proposta quan es va debatre en el Ple Municipal del passat mes de novembre, però quan ha arribat l’hora de la veritat en el Parlament s’han abstingut.”

C’s recorda que en el 2008 es va signar un conveni amb la Generalitat mitjançant el qual es van cedir els terrenys per a la construcció de l’equipament. Al 2009 es va atorgar la llicència i un any després el Parlament va aprovar una dotació de 30,7 milions d’euros. Ara bé, si al 2011 va iniciar-se el procés de licitació es va paralitzar poc després.

Foto portada: reivindicació dels veïns reclamant la residència. Autor: J.d.A.

One Comment

  1. Potser cal matisar i explicar amb més detall el què realment es va aprovar a la Comissió de Benestar i Família del Parlament en relació a la Residència de la Gent Gran, perquè s’entenguin els posicionaments dels diferents grups parlamentaris.

    Les resolucions que proposaven Ciutadans i PSC en realitat no aportaven res de nou a favor de la construcció d’aquesta necessària residència, més enllà de l’intent de posar-se alguna medalla a nivell mediàtic.

    La proposta de Ciutadans proposava elaborar i posar en marxa un calendari que contempli la licitació de les obres. Per altra banda reclamava al Govern de la Generalitat informació sobre l’ús final dels 30 milions d’euros que en el seu moment s’havien assignat a aquest equipament.

    Molt bé. Reclamar calendari i transparència està molt bé, però no garanteix la construcció de l’equipament.
    El PSC en la seva resolució instava al govern a iniciar immediatament el procés de licitació de les obres per a la construcció de la Residència.

    Un brindis al sol, perquè el PSC sap perfectament que sense els Pressupostos aprovats no es pot iniciar cap procés de licitació i aquesta proposta no va enlloc.

    En canvi, perquè ni PSC ni Ciutadans no van instar incloure una partida pressupostària en els propers Pressupostos, ara en fase d’elaboració, per assegurar la construcció de la Residència?

    Per tant és inacceptable la lectura de que uns van votar a favor de la Residència i uns altres en contra. Uns van vendre fum per posar-se una medalla confonent l’opinió pública i altres no van voler donar suport al parany. Perquè en definitiva això és el que es posava a votació, no si s’estava a favor o no de la Residència.

    En cap moment es va posar a votació Residència si o residència no. Tots els grups polítics estan a favor de la construcció d’aquesta residència, però el què es va votar l’altre dia al Parlament va ser una altra cosa. I no s’hi val confondre la gent.