Foto portada: la tinenta d'alcadessa, Marta Morell, presentant els actes del 8-M. Autor: J.d.A.

Els actes del Dia de la Dona arrencaran amb un homenatge a les dones del tèxtil

La commemoració del Dia Internacional de les Dones d’aquest 2020 a Sabadell comptarà amb un acte de memòria i de reconeixement a les dones que van treballar a la indústria tèxtil, a les 12 hores del diumenge 1 de març a la plaça de les Dones del Tèxtil (antiga plaça Marcet).

Sabadell va ser pionera en la Revolució Industrial de Catalunya dins el sector tèxtil i, a mitjans del segle XIX, es va convertir en la ciutat llanera més important de l’Estat espanyol. Això va permetre un període d’expansió i la població es va multiplicar per onze al llarg del segle. L’herència tèxtil va permetre arrelar un caràcter industrial a la ciutat i, encara avui, es poden veure nombroses xemeneies i vapors a Sabadell, alguns reconvertits en equipaments locals.

L’acte d’homenatge serà, precisament, a la plaça de les Dones del Tèxtil, que abans rebia el nom de Plaça Marcet. En aquest àmbit, el passat mes de març del 2019, els membres de Sabadell per la República van impulsar una moció per retirar tots els referents d’època franquista de la ciutat.  D’aquesta manera, la plaça ret homenatge a les dones que van treballar a les fàbriques tèxtils i, en extensió, a totes les dones treballadores.

Dones i sexualitat

Aquesta commemoració s’emmarca en un programa que compta amb més d’una quarantena d’activitats, impulsades per uns 30 agents. Les activitats del programa, que s’estén fins al 27 de març, s’adrecen a un públic transversal i, per aquest motiu, hi ha una gran diversitat d’actes repartits a múltiples escenaris.

La iniciativa de l’Ajuntament i de les entitats de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI vol sensibilitzar i reflexionar entorn de la sexualitat, i el programa inclou accions, conferències i tallers entorn de la temàtica. L’objectiu de tot plegat és reivindicar una societat igualitària i, en aquest cas, revertir el paper que les dones han tingut fins ara pel que fa a l’estandardització de la sexualitat.

“L’estandardització amb relació als models de gènere comporta discriminació i, moltes vegades, desemboca en càstig social a aquelles dones que surten de la norma. Per desgràcia, moltes vegades s’assignen finalitats reproductives a la sexualitat femenina, on l’home és l’única persona en una relació que pot obtenir el plaer”, ha dit la segona tinenta d’alcaldessa i regidora de Feminismes, Marta Morell.

Així doncs, el propòsit es revertir la situació i que les dones connectin amb una sexualitat diversa i una actitud apoderada.

Acte central

L’acte central de la commemoració tindrà lloc el mateix 8 de març a la plaça Doctor Robert, a partir de les 13 hores. Membres de la Taula de Gènere, Feminisme i LGTBI llegiran el manifest i després l’artista sabadellenca Santa Salut, artista de Sabadell coneguda per les seves cançons feministes i de lluita social, oferirà un concert.

Altres propostes

Exposicions, tallers, sessió de contes, un itinerari guiat pel centre o parades informatives repartides per la ciutat són només algunes de les propostes que inclou el programa del 8 de març. Un dels símbols és el cartell. L’obra guanyadora per il·lustrar-lo, a càrrec de l’artista i estudiant a l’escola Illa Susana Manuela Pinto, aporta un “missatge transformador i adequat al moment que vivim”, i canvia “radicalment l’expressió de tot el que s’havia fet fins ara”. L’obra es podrà veure als diferents punts informatius, als programes de mà i a les xarxes socials.

Si voleu consultar totes les activitats, podeu consultar el programa d’activitats previstes per commemorar el Dia Internacional de les Dones  2020.

Foto portada: la tinenta d’alcadessa, Marta Morell, presentant els actes del 8-M. Autor: J.d.A.