Pneumàtica Sabadell

Entra en funcionament la recollida pneumàtica al centre de Sabadell

  • L’ampliació d’aquest sistema al centre comença a funcionar aquest dilluns.

  • La posta en marxa del sistema ha tingut retard d’algunes setmanes.

L’ampliació del sistema de recollida pneumàtica dels residus a Sabadell entra en funcionament aquest dilluns. Fins ara s’usava a l’Eix Macià, Can Llong i Can Gambús. Ara també arriba a bona part del Centre. S’han instal·lat 140 bústies per introduir les deixalles. La inauguració ha comptat amb bona part del govern local, inclòs l’alcalde, Manuel Bustos.

La posta en marxa del sistema s’ha fet al parc de Catalunya, a quatre passes de la central de recollida pneumàtica, que també s’ha hagut d’ampliar. Bona part dels regidors han introduit una pilota de futbol de colors a cada bústia. Després s’ha visitat la central, on ja havien arribat les pilotes, cosa que servit per mostrar el funcionament del sistema.

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha assistit a la posta en marxa de la xarxa i ha visitat la central. Després ha marxat i les declaracions davant la premsa han anat a càrrec de l’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez.

Sánchez ha destacat que la pneumàtica arribarà a més de 9.000 ciutadans de Sabadell i que és la primera vegada que s’ha implantat el sistema dins la ciutat “consolidada”. Fins ara s’havia fet a mesura que es construien nous barris. Així mateix, ha dit que el sistema és una millora evident, amb “elements de satisfacció per al paisatge urbà, el comerç o la restaració”.

Algunes dades sobre la recollida pneumàtica

· Cada punt de recollida disposa de quatre bústies: paper i cartró, envasos, matèria orgànica i resta. El vidre continua amb un contenidor recollit per un camió.
· Al Centre hi ha 140 bústies, que s’afegeixen a la xarxa existent.
· La xarxa del Centre ha suposat construir 5 quilòmetres de canonada subterrània.
· El sistema funciona durant les 24 hores del dia, tots els dies de l’any.
· L’alçada de les bústies està pensada per a que persones amb mobilitat reduïda puguin llençar les bosses sense problemes.
· Els comerciants amb una bústia al costat tindran una clau especial per obrir i tancar una comporta de dimensions més grans.
· Segons càlculs municipals, es deixaran de fer 30.000 quilòmetres a l’any en transport.
· Les obres d’ampliació de la central i construcció de la xarxa al Centre han costat uns 9 milions d’euros. Vuit de cada deu euros els ha posat la Unió Europea. +
· A curt i mig termini, es descarta cap ampliació del sistema de recollida pneumàtica a Sabadell.

Com funciona la recollida pneumàtica?

El ciutadà ha de llençar els residus a la fracció corresponent. Ho ha de fer tenint en compte que les bosses han de ser més petites que habitualment. No s’ha de forçar la porta ni abocar residuso de gran volum, pintures, olis o runa.

Dues vegades al dia es posa en marxa des de la central pneumàtica un sistema que crea un corrent d’aire de fins a 70 quilòmetres per hora que atrau les bosses al parc de Catalunya. Un cop arriben a l’equipament els residus són separats de l’aire i cauen al compatador i el contenidor corresponent. Un cop els contenidors de la central siguin plens es transporten cap on hagin d’anar en funció del tipus de material.

Foto portada: Josep Ayusa, Juan Carlos Sánchez, Montserrat Capdevila, Lluis Monge, Marta Farrés, Manuel Bustos i Quim Carné, inaugurant la xarxa, aquest dilluns. Autor: J.d.A.