Rosa Bernaus, Aida Guidus i Ekram Harfouch. Autor: M. Tornel

La PAH presenta la campanya ‘Viure no es delicte’ per combatre la “criminalització”

  • La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca llença una nova campanya per evitar que els partits polítics utilitzin el discurs de la por contra ells.
  • Ressalten que només ocupen pisos buits d’entitats bancàries i que el motiu és exclusivament per necessitat.

Arranca la nova campanya de la PAH, Viure no és delicte, per dissuadir els prejudicis de les persones ocupes de cara a les eleccions. Denuncien la dificultat per afrontar els preus de l’habitatge i les discriminacions de determinades ètnies. Des de la Plataforma, asseguren que continuaran ocupant i que la campanya no s’acabarà el 26M.

Dos desnonaments per hora a Catalunya i tres habitatges socials per cada 1.000 habitants d’Espanya: aquestes són algunes de les dades que ha proporcionat la PAH per ressaltar la gravetat de la situació en què es troben. Acusen als partits polítics i als grans mitjans de comunicació d’alimentar els prejudicis sobre els ocupes. “Partits com CiutadansVox PDeCat utilitzen el discurs de la por per criminalitzar la pobresa i guanyar vots” es queixa una membre de la PAH, Aida Guidus.

Cada vegada hi ha més famílies que no poden fer front als preus de l’habitatge. Una membre de la PAHC, Ekram Harfouch, assegura de primera mà que hi ha dos obstacles principals: la disposició econòmica i l’ètnia. “Abans no tenia ingressos suficients per pagar el lloguer i, per tant, vaig ser desnonada. Ara que sí que tinc els ingressos suficients, no em concedeixen el pis per ser marroquí” reconeix Harfouch.

“Gent sense casa i cases sense gent”, criden

Segons la PAH, a Catalunya hi ha dos desnonaments cada hora i el 64 per cent són per impagament del lloguer. A més inri, davant d’aquesta situació a Sabadell hi ha 7.500 pisos buits i que a Espanya només es disposen de 3 habitatges socials per cada 1.000 habitants.

Una membre de la PAH, Rosa Bernaus, ha puntualitzat que al bloc de Gràcia que Sareb va cedir a l’Agència d’Habitatge de Catalunya hi viuen actualment 40 famílies. (Per a més info: La PAH guanya el bloc de Gràcia ocupat fa cinc anys).”La PAH és la nostra casa, ens sentim reconfortats i gràcies a ella hem aconseguit tot el que tenim fins ara”. Bernaus afirma que “malgrat hagi perdut molt patrimoni, des que es va unir a la PAH és més feliç”.

Roda de premsa. Autor: M.Tornel.
Roda de premsa. Autor: M.Tornel.

Els membres de la PAH lluiten contra els prejudicis que els etiqueten de “delinqüents, traficants i problemàtics”, molt alimentats per determinats partits polítics i alguns mitjans de comunicació, segons les seves queixes. Per demostrar-ho, Aida Guidus ha notificat que el 70 per cent de les persones que ocupen asseguren tenir una bona relació amb els veïns. Guidus ha ressaltat que no ocupen pisos de propietat privada, sinó només aquells que siguin propietat d’una entitat bancària i estiguin buits.

Aquest dimecres al matí ha arrencat Viure no és delicte amb una roda de premsa simultània a múltiples ciutats, però asseguren que continuaran lluitant activament pel dret a un habitatge digne a través de campanyes de difusió. “Seguirem ocupant” ha sentenciat la PAH.

Foto portada: la PAH en la presentació de Viure no és delicte. Autor: M. Tornel