Glòria Rubio i Gabriel Fernàndez, regidors d'Habitatge i d'Acció Social, en roda de premsa el 3 d'octubre de 2018. (Horitzontal=

L’Ajuntament pronostica que hi haurà més desnonaments

  • El traspàs d’actius del BBVA a Cerberus deixa a aquest fons amb un miler de pisos a Sabadell.
  • Quatre de cada 10 habitatges que estaven en mans del BBVA estan buits.

L’ajuntament de Sabadell tem que la venda d’actius del BBVA al fons Cerberus augmentarà el número de desnonaments a la ciutat. Calculen que les conseqüències que se’n desencadenaran augmentaran la vulnerabilitat de les persones amb menys recursos.

BBVA va vendre al fons voltor Cerberus el 80 per cent de la seva cartera immobiliària per 4.000 milions d’euros, el novembre del 2017. El 20 per cent restant s’inclou en una nova marca immobiliària que fusiona les dues entitats, Divarian. A la pràctica, el BBVA deixa de gestionar el 100 per cent del seu estoc, també a Sabadell. Cal recordar que el BBVA era el principal gran tenidor d’habitatge a Sabadell, ja que tenia un gran estoc immobiliari provinent de l’extinta Caixa Sabadell, després Unnim. Per tant, ara el principal gran tenidor a Sabadell (administració a banda) és un fons voltor.
Segons les dades que ha facilitat l’Ajuntament, fins ara el BBVA comptava amb un miler d’habitatges a Sabadell, el 40 per cent dels quals estaven buits; el 25 per cent, ocupats sense títol habilitant; quasi un 20 per cent, en règim de lloguer i el 10 per cent restant estava cedit a l’Agència Catalana de l’Habitatge.

Anul·lat el protocol Ajuntament-BBVA

Des del passat 1 d’octubre el protocol pels desnonaments que va estipular amb el BBVA, ara fa dos anys, ha quedat anul·lat. Aquest pacte comptava amb l’avaluació de l’Ajuntament per elaborar una proposta de lloguer social a l’hora de fer efectiu un desnonament. La regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, assegura que “la decisió unilateral de Divarian” reduirà la capacitat d’acció de l’Ajuntament per incidir en la greu situació d’emergència habitacional.

Més llançaments (el darrer pas d’un desnonament)

“O ho aturem ara o tindrem greus dificultats” anuncia preocupat el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez. El regidor adverteix que en els pròxims mesos augmentaran els llançaments mensuals, els casos d’emergència social i la tensió entre els que aborden aquest tipus de situacions.

Serracant vol que els jutjats aturi els nous llançaments de forma cautelar

Per la seva part, l’alcalde ha adreçat una carta a la jutgessa degana del Col·legi de Jutges de Sabadell, a l’espera de rebre’n resposta, per establir un règim de treball conjunt i sol·licitar l’aturada de llançaments des dels jutjats per poder analitzar la situació de cada família afectada.

“La millor eina que teníem per fer front a aquesta situació era la Llei 24/2015” reconeix Rubio. “Per això, hem traslladat la petició a la Generalitat i als diputats del parlament perquè es recuperi la llei que obligava a les entitats financeres a signar i oferir diversos contractes de lloguer social” afegeix. La llei va ser suspesa pel Tribunal Constitucional.

Foto portada: Glòria Rubio i Gabriel Fernàndez, regidors d’Habitatge i d’Acció Social, en roda de premsa. Autor: ACN.