La PAH atura dos desallotjaments i exigeix que s’aturin durant l’estat d’alarma

Activistes de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS) han paralitzat aquest matí dos desallotjaments al sud de la ciutat. Sota el lema ‘Ni gent sense casa, ni casa sense gent’ s’han concentrat més d’una cinquantena de persones davant cada pis, un a la Creu de Barberà i l’altre a Espronceda. La PAH remarca que malgrat la pandèmia s’estan produint desnonaments, fet contradictori amb l’actual toc de queda. 

En els dos casos, els activistes han estat a la porta de l’immoble, més de dues hores abans de l’execució. Juan Ramón és l’afectat del primer desnonament, a la Plaça Rogelio Soto. Ell viu en un pis ocupat des del 2012 amb les seves tres filles, dues d’elles menors. Explica que quan hi va entrar era del banc, però, al cap de poc temps el va comprar el fons Nottingham Investments. Anteriorment, tenia un pis comprat amb la seva dona, a ell li era impossible pagar la hipoteca i va decidir okupar. Actualment, té sol·licitat un lloguer social.

“Tinc una notificació d’embargament fa un mes i ho porto fatal. Porto dies movent-ho tot, he anat a VIMUSA, he parlat amb l’Ajuntament, amb la PAH, qui m’està ajudant molt. Però això és un malviure, no saps que et passarà. Quan ets una persona sola busques qualsevol alternavtiva, però si de tu depenen tres filles és més complicat”. assenyala.

Segons manté ha demanat un lloguer social però està en procés. “Mentrestant què faig?”, es preguntava aquest matí.

Cartell desnonament Carrer Francesc Casañas. Autora: Clàudia Mas
Cartell contra el desnonament al carrer Francesc Casañas. Autora: Clàudia Mas

El segon desnonament estava programat al carrer Francesc Casañas, a la Creu de Barberà. Segons la PAHCS el pis pertany al banc SAREB, més conegut com el ‘banc dolent’. L’afectada, Ana Rosa, hi viu amb el seu marit i la filla d’ell. Ella té feina, però afirma que “amb un sol sou no ens poden permetre un lloguer, en les condicions que es troben ara els pisos”, tot i que pretenen buscar un pis de lloguer social en futures ocasions. Porten tres anys vivint al pis, okupant.

“Vull mirar de llogar un pis social, que podria pagar amb el meu sou, però és molt difícil, són molts tràmits sense un final”. assenyala l’afectada.

Finalment, la comitiva judicial no s’ha presentat en cap dels dos desallotjaments, com passa sovint quan hi ha oposició a la porta de l’immoble. De totes maneres, el desallotjament queda pendent de nova data. Així mateix, els dos desnonaments han estat aturats degut la presència de la PAH i d’activistes, donant suport als afectats.

Desnonaments i estat d’alarma

Mentrestant s’acumulen les veus per aturar els llançaments durant l’estat d’alarma, aprovat aquest diumenge, com es va fer a la primavera. Així ho ha assegurat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en roda de premsa. També demana el mateix el principal grup opositor a l’Ajuntament, Esquerra Republicana, qui demana prohibir les execucions almenys mentre duri l’emergència sanitària de la Covid-19. Portaran la petició al proper ple, el dimarts 3 de novembre.

“Sabadell ha de fer tot el possible, de manera directa o indirecta, per evitar els desnonaments de totes les persones en situació de vulnerabilitat, tant si és sobrevinguda arran de la COVID-19 com si no”, assegura el portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez.

“No fer-ho o no fer-ho del tot seria imperdonable”, finalitza.

Foto portada: concentració de la Pla a la plaça Rogelio Soto, aquest matí. Autor: David B.

Comments are closed.