PAH: “els desallotjaments s’executen amb normalitat tot i l’estat d’alarma”

  • Activistes de la PAH frenen un desallotjament al barri de Can Rull aquest dimecres.
  • Bernaus (PAH): “molta gent viu amb el neguit de quedar-se fora de casa”.

Els desnonaments segueixen actius, malgrat la situació actual d’estat d’alarma provocada per la pandèmia. És una contradicció constant el compliment del toc de queda, però, l’execució de desallotjament amb normalitat. Aquest dimecres activistes de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS) han aturat un desnonament al nord de la ciutat. Quina és la situació dels afectats? On van si no tenen lloc on viure?

Més d’una trentena de membres de la PAH i activistes han estat aquest dimecres a la porta de l’immoble que anaven a desallotjar, a la plaça Ròmul al barri de Can Rull (districte 4). La família de Juan José és l’afectada. Viuen al pis ocupat des del 2012, amb la seva parella i els seus dos fills menors d’edat. Ell explica que quan van entrar al pis era de Caixa Bank, però que al cap de poc temps el va comprar la immobiliària Kylemor Investments. El problema es troba en el fet que la immobiliària es considera un petit propietari, per tant, un particular i pot executar el desnonament. És una diferència important, ja que quan les propietats són de grans tenidors o bancs el Real Decret llei 30/2020, aprovat el novembre passat, garanteix que mentre duri l’estat d’alarma s’interrompen els desnonaments de famílies vulnerables fins que el gran propietari ofereixi el lloguer social obligatori.

Aquest no és el cas de la família de Juanjo, a ells no se’ls ofereix un lloguer d’emergència o un habitatge social. L’afectat explica que fa anys que intenta trobar un lloguer social, i que el seu gran objectiu és acabar-hi vivint, “ens aportaria una sensació d’alliberament, tranquil·litat i esperança”. Realment, assegura que ell no està okupant per gust, sinó que no ha trobat cap altra alternativa.

“Vaig haver de venir aquí perquè vivia amb els meus pares a un pis hipotecat. Els van quedar pendents dos rebuts i aquí va començar el procés de desnonament del meu pare. Així doncs, vam optar per buscar un altre pis i vam trobar aquest, prèviament hi viva un familiar meu, però que per temes hipotecaris el van desallotjar. En aquell moment el propietari era Caixa Bank. Per això vam decidir entrar-hi nosaltres. No teníem cap altra solució i el pis estava buit. Però, abans de prendre aquesta decisió vam buscar un lloguer social. No ens van oferir cap i ens vam veure obligats a okupar”, assegura a les portes de l’immoble.

L’empresa Kylemor Investments va oferir una quantitat de diners a la família, quantitat que l’afectat titlla de “ridícula”. Ell remarca: “no estic interessat en els diners, sinó en trobar un lloc on viure. A més, m’oferien una quantitat amb la qual no podem subsistir”. El Juanjo no ha trobat cap entitat que li hagi facilitat un lloguer social i considera els lloguers de la ciutat tenen uns preus abismals. Es pregunta què han de fer per aconseguir un lloc on viure? “Això hauria de ser un dret”, respon ell mateix.

Finalment, la comitiva judicial ha arribat, però en veure oposició a la porta de l’immoble ha marxat. Així mateix, el desallotjament ha estat aturat per la presència de la PAHCS i activistes qui han donat suport a l’afectat. Tot i això, el desnonament queda pendent de nova data.

El Reial Decret i situació actual

El Reial Decret llei 30/2020, implica que tot desallotjament quedarà suspès fins que el gran tenidor, fons d’inversió o propietaris de més de 15 habitatges ofereixi un lloguer social. El cas concret d’en Juanjo no hi té cabuda, ja que l’empresa propietària té 10 habitatges i, per això, se la considera un particular.

La membra de la PAH, Rosa Bernaus, assegura que “la normativa no es compleix”. Explica que cada setmana han hagut de batallar amb Habitatge de l’Ajuntament perquè s’aturessin els desnonaments, ja que confirma que “s’executen amb normalitat”. Així mateix, considera que haurien de quedar tots suspesos, ja que “molta gent viu amb el neguit de quedar-se fora de casa”.

Foto portada: PAHCS i activistes aturen un desallotjament a Can Rull, aquest dimecres. Autor. Cedida

Comments are closed.