Emergeixen restes d’un jaciment romà del segle I

Unes obres per renovar les canonades d’aigüa que es van fer a la part nord del parc de Catalunya han permès localitzar dues sitges del segle I a Sabadell, entre altres elements. Tot plegat constata, assegura l’Ajuntament, l’existència d’un jaciment romà fins ara del tot desconegut en aquesta zona de la ciutat.

Les obres per renovar una de les canonades més importants de la ciutat van afectar la part nord del parc de Catalunya entre altres indrets de la ciutat. Però pel que fa a aquest emplaçament van permetre localitzar elements del segle I a través d’unes excavacions preventives que va fer l’empresa sabadellenca Arrago SL. Constaten que hi havia un jaciment, i amb una certa estructura i població.

Segons informen fonts municipals, s’han trobat dues sitges de grans dimensions, d’entre dos i tres metres de diàmetre i una fondària d’entre metre i mig i dos metres. Servien per emmagatzemar elements i poden ser datades en l’època romana alt imperial, al segle I. Un cop van perdre la funció d’emmagatzematge van ser tapades amb terra i abocades de deixalles domèstiques, amb una presència destacable de ceràmica, ferro, bronze o ossos d’animals. Així hi havia peces de ceràmica corresponents a la vaixella de taula, amb bols i tasses decorades, que s’han conservat prou bé. I també una moneda, eines de ferro i altres elements. Les sitges permeten detectar un jaciment romà a la ciutat fins ara tan desconegut com inesperat.

Els romans i Sabadell

S’estima que des del segle II a.c comencen a aparèixer alguns assentaments romans al Vallès Occidental i la zona que ara ocupa la ciutat de Sabadell. Entre els principals, el que va ser un poblat iber a l’actual santuari de la Salut, que va esdevenir en un conjunt residencial romà, una villae, Arragonem (Arraona). Comptava amb una explotació agrària i ramadera i un forn de terrissa. A aquella vil·la, Arraona, que va donar nom a la ciutat, també hi paraven els viatgers que transitaven per la Via Augusta, que recorria la Península Ibèria en paral·lel al Mediterrani (com l’AP-7/A7 actual). Fa uns anys es va constatar que un tram de la Via Augusta havia travessat Sabadell just en el cruament amb el riu Ripoll en direcció al centre, per després dirigir-se a Sant Cugat.

No obstant, ja s’havia constatat que hi van haver altres jaciments romans, sense la categoria del de La Salut, i més o menys disseminats, a Can Feu, Can Gambús, Sant Pau de riu-Sec, entre d’altres.

Foto portada: algunes de les peces trobades a les sitges romanes. Autor: @Aj_Sabadell via Twitter.

Comments are closed.