La protectora d’animals tem col·lapsar després d’haver aturat les adopcions

Risc de col·lapse a la Lliga protectora d’animals de Sabadell, després que s’hagin paralitzat tots els processos d’adopció per l’estat d’alarma. Ho fan perquè en aquests moments no es poden seguir els procediments habituals, com conèixer la família adoptiva i veure si l’animal els escau. La protectora nega que amb la crisi del coronavirus hagin augmentat els abandonaments, que romanen estables. 

La Lliga protectora d’animals de Sabadell està en risc de col·lapse, segons ha declarat Claudia Matheja, responsable del refugi. El confinament els ha obligat a paralitzar els processos d’adopció d’animals perquè, en paraules de Matheja, impliquen “involucrar-se amb la família adoptiva”. És a dir, abans de procedir-se a l’acollida o a l’adopció, des de la protectora fan entrevistes a les persones interessades i comproven que tant les seves necessitats com les de les mascotes concordin. Tot això ara no es pot fer en condicions normals, perquè implicaria contacte i augmentaria el risc de contagi. Per tant han aturat les adopcions. No surten animals del centre.

Tampoc n’entren més dels habituals. Matheja nega, d’altra banda, que amb la crisi del coronavirus hagi augmentat el nombre d’abandonaments de les mascotes. Assegura que s’ha mantingut constant. Tot i això, el risc de col·lapse apareix pel fet que els animals que entren a la protectora, 47 durant el mes de març, no tornen a ser adoptats.

“Els animals se’ns estan acumulant. A més, tenim les mateixes despeses de sempre, però no hi ha ingressos, perquè no hi ha adopcions”, ha lamentat Matheja.

En aquest sentit, la responsable ha destacat l’interès que ha mostrat part de la població, que han contactat amb la protectora, interessats a adoptar. Matheja explica que, normalment, aconsegueixen ser adoptats “aproximadament la meitat d’animals que la lliga acull”, i reconeix que ara tenen sobreabundància. Tanmateix, la resposta a la demanda d’adopcions ha hagut de ser negativa. Amb aquest neguit de rerefons, la responsable indica que, tot i que encara no han col·lapsat, en poc temps estaran al límit.

Per últim, cal recordar que la lliga protectora continua atenent, amb cita prèvia, a les persones que volen adreçar-se per portar un animal que s’ha perdut o que ha estat abandonat. L’Ajuntament de Sabadell també ha indicat que aquells que han de desplaçar-se per alimentar animals que tenen fora del domicili, a horts o a finques, també ho han de continuar fent.

Allau de gatets 

Matheja, que parla des de l’experiència, espera que durant aquest mes d’abril i el proper març es produeixi “la gran allau de gatets”: són els mesos en què més abandonaments de felins hi ha. En aquest sentit, l’Ajuntament ha informat que aquelles persones que gaudeixin del carnet d’alimentador de gats podran continuar amb la seva tasca, tot i que respectant unes directrius bàsiques com fer-ho durant un temps curt i “en la menor freqüència possible”.

Foto portada: gossos de la Lliga protectora d’animals de Sabadell. Autor: cedida.