Eva Abellan i Marta Morell presentant drets humans. Autor: David B.

L’Ajuntament presenta el programa del Dia Mundial dels Drets Humans

La Síndica Municipal de Greuges alerta d’una degradació creixent de drets a causa de la Covid.

L’Ajuntament presenta el programa d’activitats, la majoria de forma telemàtica, per commemorar la Declaració dels Drets Humans, aquest inclou una trentena de propostes amb l’objectiu de conscienciar, sensibilitzar i promoure la reflexió envers els drets humans, així mateix, per reivindicar el compromís de la ciutadania amb aquests. Així mateix, la síndica de greuges de Sabadell assegura que amb la situació de pandèmia s’ha accentuat la vulneració de drets.

El govern municipal exposa el Programa del Dia Mundial dels Drets Humans, per commemorar l’aprovació de la Declaració Universal dels Drets Humans. El programa s’adapta a la situació i durà a terme diverses activitats, la majoria de forma telemàtica. Sota el lema ‘Defensem-nos perquè totes tenim tot el dret, respecta’m perquè tens tot el deure’, pretén donar a conèixer i sensibilitzar a la ciutadania sobre els drets humans. Així mateix, la tinenta d’alcaldessa de l’àrea de feminisme, benestar animal i participació, Marta Morell, assegura que “des dels municipis tenim molt a fer, ja que és a les ciutats on es garanteixen els drets de les persones”, per això, el programa pretén reivindicar el compromís de la ciutadania en la defensa dels drets.

 “El reconeixement dels drets humans és un procés que es troba en permanent evolució i actualització, avança en funció de les necessitats i el context on ens trobem. En la societat actual veiem que cada vegada apareixen noves formes de fer i moltes vegades aquests drets de tothom”, manté Morell.

En la presentació del programa també hi ha participat la Síndica Municipal de Greuges, Eva Abellan, qui assegura que la seva figura és imprescindible per garantir els drets humans a la ciutat, així ho plasma la Carta Europea per Salvaguardar els Drets Humans de la ciutat.

Drets en risc per la pandèmia

La Síndica assegura que la situació actual (la Covid) ha conduït a la vulneració de drets “que abans estaven més o menys garantits”. Abellan exemplifica els següents drets vulnerats agreujats durant la pandèmia: en primer lloc, destaca les queixes constants entre veïns, ja que “diàriament es produeixen sorolls més molestos, perquè tothom passa més hores a casa”.

Per altra banda, fa referència a la quantitat de famílies que han estat desnonades o se’ls ha tallat la llum. La Síndica explica que en el primer estat d’alarma es van evitar desnonaments, talls de subministraments, entre altres, però en aquesta segona onada i en aquest “estat d’alarma” no s’està produint tot així i s’està deixant desprotegida una part de la població que no podem fer front en determinants pagaments. És a dir,  s’han produït diverses vulneracions de drets que existeixen des de fa anys, però que s’han agreujat amb la situació de pandèmia.

Activitats destacades del programa 

Com cada any, Eva Abellan organitza dues activitats: la primera es troba adreçada a les escoles de la ciutat “Coneixes els teus drets?” on els infants de cada classe podran escollir un dels drets humans i treballar-lo de forma artística. La segona es tracta d’una taula rodona en línia sobre la situació de les persones sense llar, aquesta es durà a terme el dia 10 de desembre.

“El tema de l’habitatge és un dels temes més vulnerats actualment, ja que el tema de les persones sense llar fa que la nostra societat sigui més desigual i almenys corregint això podem aconseguir societats una mica més igualitàries; per això enguany pretenem posar el focus sobre el tema”, diu Abellan.

D’altra banda, el 10 de desembre, a les 11h, a la plaça del Gas, es pintarà un grafit que farà referència als drets de les persones grans, continuant així el projecte començat el 2016 de pintar parets de la ciutat per evidenciar el compromís amb els drets de les persones. Aquest serà el novè mural que es pinta a la nostra ciutat amb aquesta finalitat.

Així mateix, el programa s’engegarà demà 19 de novembre amb la taula rodona “Llibertat d’expressió i dret de reunió i associació pacífica: més seguretat per menys llibertat”?, en línia. El programa pretén conscienciar a la ciutadania a través de diverses xerrades en línia de la importància dels drets humans.

Eva Abellan i Marta Morell presentant drets humans. Autor: David B.