Si retalleu, ens abandoneu

Les entitats d’inserció de discapacitats pengen d’un fil

  • Les entitats del Tercer Sector es mobilitzen aquest diumenge contra les retallades.

  • Serveis com el d’ECOM a Sabadell han tancat, i altres estan en perill.

Diverses entitats que treballen per la integració de les persones amb discapacitat es mobilitzen aquest diumenge a favor d’un sistema que creuen està en perill. Les retallades del ministeri de Treball a les polítiques d’ocupació acaben amb la discriminació positiva i fan cada cop més complicada la inserció dels discapacitats, ja habitualment molt complexa. Moltes entitats estan en perill.

El gerent de la cooperativa CIPO, Juan Torres, assenyala que la reducció dels ajuts del ministeri a la contractació de persones amb discapacitat afegeix moltes dificultats als Centres Especials de Treball. Ho diu des d’una entitat simbòlica, que treballa des de fa dècades amb gran professionalitat per inserir persones amb discapacitat al mercat laboral. “El nostre és un problema més dels molts que s’estan produint” en aquesta crisi, diu per treure ferro a les dificultats però no triga a dir: “CIPO no tancarà però estem en una situació molt complicada”.

No només ells, sinó tot el sector. I és que si fins ara l’Estat assumia el 75 per cent del Salari Mínim Interprofessional de cada persona amb discapacitat contractada per un Centre Especial de Treball, des de gener només ho fa en un 50 per cent. I sembla ser que aquesta xifra tampoc està garantida.

Una retallada que posa en perill anys de feina. CIPO té ara per ara 180 persones, de les quals 80 estan contractades pel Centre Especial de Treball. No han disminuit la plantilla, però sí que han hagut d’acomiadar algun membre del personal especialitzat. A més, es troben que alguns ajuntaments rescindeixen les contractes de jardineria, una de les línies de negoci de la cooperativa.

CIPO manté els espais verds de diverses ciutats com Sabadell. Font: CIPO
CIPO manté els espais verds de diverses ciutats com Sabadell. Font: CIPO

Les administracions locals, amb molts problemes per quadrar números, primen l’empresa que fa la feina amb menys diners i així les entitats socials no poden competir. Segons Torres, han perdut cinc llocs de treball i un parell de monitors al perdre la contracta de dos ajuntaments vallesans, de qui no vol dir el nom. A més, en un cas no cobraven des del mes d’octubre de l’any 2010.

Sabadell renova la contracta

En canvi, l’ajuntament de Sabadell sí ha prorrogat la concessió del manteniment de les zones verdes del districte 7 (Torre-romeu, Can Roqueta i Poblenou). Es prorroga durant dos anys amb un import de més de 700.000 euros. Mantenen i conserven la jardineria urbana del districte, a més del parc del Taulí, el parc del Nord i el bosc de Ca n’Oriac. Segons l’ajuntament, CIPO ha dut a terme la tasca amb “completa professionalitat i plena satisfacció”.

No tenen tanta sort altres entitats. En aquest sentit,  el Servei d’Integració Laboral de l’entitat ECOM, per a persones amb discapacitat física, ha tancat portes al Vapor Llonch entre altres espais. ECOM ha fet un Expedient de Regulació d’Ocupació per a 40 persones i ha tancat els Serveis d’Integració de tota Catalunya, entre ells, el de Sabadell. La base està el fet que la Generalitat no convoca aquest any les subvencions per a la inserció laboral de col·lectius en risc d’exclusió.

Segon el gerent de CIPO hi ha entitats en el mateix perill. Per exemple, l’entitat Taina “que si no tanca, quedarà sota mínims” en breu, segons Torres.

Davant la greu situació, diverses entitats del Tercer Sector agrupades en Dincat han convocat per aquest diumenge una mobilització a Barcelona. Aquest diumenge al matí, a l’Arc de Triomf, es farà l’acte ‘Si ens retalleu ens abandoneu’ contra la retallada d’un 56 per cent al pressupost estatal per a polítiques actives d’ocupació.

Segons els impulsors, els pressupostos estatals acaben amb la discriminació positiva i posen en risc el lloc de treball d’entre 2.500 i 3.500 persones amb especials dificultats d’inserció laboral.

ICV vol un posicionament del consistori

A escala local, Iniciativa per Catalunya Verds vol que l’ajuntament demani a la Generalitat que es mantinguin les partides. La formació vol que la Generalitat posi els diners que no posa l’Estat. Calculen que 22 entitats d’inserció faran fallida, 2.500 persones dels CET seran  acomiadades i 35.000 usuaris quedaran desatesos si no es posa fre a la reducció del pressupost.

La portaveu local, Carme Garcia, i la diputada Laura Massana, a CIPO Sabadell.
La portaveu local, Carme Garcia, i la diputada Laura Massana, a CIPO Sabadell

Per la seva part, el gerent de CIPO assegura que la Generalitat només diu que si l’Estat no paga, no pot posar més diners, però creu que el govern català “podria fer més”.

O fem coses o el que ha costat tant d’aconseguir en el nostre sector està en perill. Hi ha diners per a Bankia, però no pels discapacitats i les persones en risc d’exclusió”, conclou, amb amargura, el gerent de CIPO, Juan Torres.

Tornen els estereotips

Segons un estudi d’ECOM, “entre el col·lectiu de persones amb discapacitat torna a prendre força el sentiment d’inferioritat respecte la resta de demandants de feina perquè consideren que no són competitius… els prejudicis del passat, que poc a poc s’havien anat superant, tornen a ser plenament vigents”.

La inclusió social de les persones amb discapacitat viu mals moments.