Les obres del soterrament afectaran el servei dels FGC a Sabadell a l’estiu

  • Sabadell es quedarà sense connexió directa amb la UAB, Sant Cugat o Barcelona entre juny i setembre.

  • Una llançadora comunicarà amb Sant Quirze; 4 de les 5 estacions dels FGC a Sabadell mantindran el servei.

La Generalitat concentrarà bona part de les afectacions pel soterrament de les vies del tren a Gràcia i Can Feu a l’estiu. Així entre Sant Joan i l’inici del curs l’estació Can Feu / Gràcia quedarà tallada i amb ella la connexió directa entre Sabadell i la resta de la línia S2. El secretari de Mobilitat apunta que així les obres duraran menys i el soterrament s’haurà acabat al maig de 2019.

Les obres del soterrament comencen aquest mateix dimecres 3 de gener. Primer s’inicien amb les obres preparatòries (revisions d’edificis, desviament dels serveis afectats i construcció dels murs pantalla). A partir de l’estiu, es tallarà el servei durant dos o tres mesos entre l’estació ‘Gràcia-Can Feu’ i ‘Sant Quirze’. S’espera reprendre’l al voltant de l’inici del curs. S’aprofitarà el tall per rebaixar el pas de la via i fer els murs pantalla. Per la Diada es recuperarà tot el servei entre Sabadell i Sant Quirze. El secretari de Mobilitat, Ricard Font, manté que hi haurà “molt poques” afectacions nocturnes al veïnat.

Can Feu - Gràcia
L’estació Can Feu – Gràcia tancarà uns mesos aquest estiu. Autora: N.Bueno.

La Generalitat i l’Ajuntament hauran de dissenyar un pla alternatiu. Per anar o venir a la UAB, Sant Cugat o Barcelona la línia de facto s’iniciarà/acabarà a Sant Quirze. Un bus connectarà el centre de Sabadell i Sant Quirze, segons ha avançat Ricard Font, però el dispositiu es concretarà en els propers mesos. Els FGC seguiran funcionant entre Plaça Major, La Creu Alta, Sabadell Nord i Sabadell Parc del Nord, a mode de metro sabadellenc.

Amb aquest tall es reduirà sis mesos el termini d’execució de les obres. “Si no hi ha cap element, al maig de 2019 l’obra estarà finalitzada i en servei”, manté Font.

Un projecte que va penjar d’un fil

L’inici de les obres posa en la realitat un projecte, el del soterrament de les vies a Gràcia i Can Feu, que s’havia vist com a molt complicat durant anys. Sobretot perquè no hi havia acord en la forma de pagar-lo. Finalment ho farà la Generalitat. “Fa temps algú diria que era impossible i ja ho tenim a tocar. Intentarem que les afectacions siguin mínimes”, ha insistit l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, qui ha avançat que “2018 serà un any d’obres a Sabadell”.

El Passeig de Can Feu, tancat

El Passeig de Can Feu quedarà tallat al trànsit des de la setmana vinent des de l’avinguda Arraona (on hi ha un conegut supermercat) i durant gairebé un any i mig.

Passeig Can Feu
El pont sobre el Passeig de Can Feu. Autor: David B.

Malgrat que es faran alguns accions (se senyalitzaran itineraris alternatius, la Rambla d’Ibèria recuperarà els tres carrils de circulació i es faran ajustos a la nova rotonda de la Ronda Ponent), el govern municipal apel·la a la bona organització ciutadana: “busquem que l’entrada al Centre sigui pels que van estrictament al Centre i que la resta de veïns es distribueixin per la sortida sud (Gran Via), o si van al nord per la Ronda Oest o pel lateral de la C-58 i avinguda Arraona”, ha apuntat el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez.

Negociacions per dissenyar un projecte a la superfície

Serracant ha avançat que durant les obres es treballarà “com ha de quedar la superfície d’aquest àmbit; no tenim un projecte tancat, tenim propostes però volem parlar amb els veïns i les entitats. El projecte incorporarà elements d’innovació respecte al drenatge per incorporar vegetació al seu damunt. Tenim un any per buscar el millor projecte”. En total 3.400 metres quadrats de vies que quedaran alliberats.

El soterrament relligarà l’àmbit de Gràcia amb el castell romàntic (segle XIX) de Can Feu, que “serà nostre [de la ciutat] en dies”, tal com ha avançat l’alcalde.

Foto portada: representants de Territori i l’Ajuntament, a l’estació Gràcia / Can Feu. Autor: David B.