Torrent de Colobrers. Autor: David B.

Finalitzen les obres del torrent de Colobrers, destrossat pel Glòria

Fa unes setmanes, l’Ajuntament ha reobert el camí del Torrent de Colobrers, malmès per les pluges torrencials del mes d’octubre de 2019 que van afectar considerablement el rodal i el camí del riu Ripoll. Les obres de restauració han tingut un cost de 85.000 euros.

El temporal Glòria va causar nombrosos desperfectes al torrent de Colobrers, el camí va quedar impracticable i es va haver de tallar l’accés al torrent, perquè el camí no complia les garanties de seguretat. Després dels treballs de restauració d’aquest element ambiental i paisatgístic s’ha tornat a obrir a la ciutat.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha dut a terme durant el mes juliol treballs de restauració del tram del torrent de Colobrers afectat pel temporal del passat gener. L’actuació ha consistit en l’estabilització dels marges del torrent mitjançant un mur de gravetat format per una estructura de troncs de fusta amb estaques vives (esqueixos), plantació de vegetació de ribera i sembra d’espècies herbàcies. La plantació i la sembra, un cop arrelades i desenvolupades, ajuden a cohesionar l’entramat de terra, troncs i plantes. L’actuació evita l’erosió del marge del torrent que la velocitat de l’aigua produeix en períodes de pluges fortes. Per tal de garantir la recuperació ambiental i paisatgística, un cop finalitzats els treballs de restauració, el torrent va continuar tancat durant els mesos d’agost i setembre, tant des de l’accés de Can Pagès, com des de Can Moragues.

“Animem als ciutadans a venir, a gaudir-ne però sobre tot a respectar-ho molt. És un torrent molt fràgil i un mal ús fa que de seguida es malmeti”, ha assegurat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

Farres ha recordat  que “el torrent de Colobrers és un espai d’alt interès ecològic i paisatgístic i hem de preservar entre tots aquest valor que te”. L’Ajuntament demana que “quan s’hi accedeixi és important no sortir dels camins senyalitzats de l’itinerari, no entrar a la llera del torrent i seguir les recomanacions de portar el gos lligat i no accedir-hi amb bicicleta”.

Foto portada: estabilització dels marges i les noves plantes de ribera. Autor: David B.