Investigació feta a Sabadell: la contaminació incrementa la pressió arterial dels nens

Un estudi d’ISGlobal fet a diverses ciutats, entre elles Sabadell, conclou que viure durant l’embaràs o la infantesa en un entorn urbà amb alts nivells de contaminació atmosfèrica i acústica i una alta densitat d’edificis pot contribuir a augmentar la pressió arterial. Els investigadors van analitzar les dades de 4.279 nens i nenes participants en el projecte europeu HELIX i de sis ciutats, entre elles Sabadell. La resta són València, Bradford (Regne Unit), Poitiers i Nancy (França) i Heraclio (Grècia).

Els experts van avaluar elements com l’entorn construït, els espais naturals, el trànsit, la contaminació, el soroll, la meteorologia i l’índex de privació econòmica. La pressió arterial es va prendre als quatre i cinc anys. Els resultats revelen que els nivells més alts de contaminació atmosfèrica es relacionen amb l’augment de la pressió arterial infantil, especialment si l’exposició es dona durant els dos primers trimestres de l’embaràs.

Així, un increment de 9,1 ug/m3 del NO2 de l’aire es va associar amb un augment de 0,9 mmHg en la pressió arterial diastòlica de nenes i nens, la pressió sana dels quals ronda els 50-80 mmHg. El valor que l’Organització Mundial de la Salut ha establert per a protegir a la població dels efectes nocius del NO2 és de 40 ug/m3, una xifra que ciutats com Barcelona o Madrid superen de manera habitual.

Pel que fa a l’entorn urbà, una densitat d’edificis elevada es relaciona també amb una pressió arterial més alta, mentre que la bona connectivitat en el transport urbà es vincula amb una de més baixa. La primera autora de l’estudi i investigadora d’ISGlobal, Charline Warembourg, ha explicat que aquestes associacions “indiquen que una connectivitat major promou l’activitat física en la població”.

“Els nens amb la pressió arterial elevada tenen més probabilitats de desenvolupar hipertensió en l’edat adulta”, assegura Martine Vrijhei, la líder de l’estudi i directora del programa d’Infància i Medi Ambient d’ISGlobal.

L’estudi avalua, per primera vegada, l’efecte que tenen sobre la salut cardiovascular infantil nombrosos factors relacionats amb la urbanització. “Els nostres resultats desvetllen que, a partir de la concepció, l’entorn urbà pot afectar la pressió arterial en nens i nenes en edat preescolar”, assegura Warembourg.

D’altra banda, l’exposició al soroll també es relacionaria amb un increment de la pressió arterial de les i els fills.

Foto portada: Sabadell, des de l’aire, amb una certa contaminació com es pot veure. Autor: @Sr_JOF via Twitter.

Comments are closed.