Què passarà si no es combat el canvi climàtic, segons Tomàs Molina

  • L’Aula de l’Aigua arriba al seu aforament màxim en la segona conferència d’Aigua i Món, d’aquest dijous a les onze del matí.
  • L’home del temps ha constatat que el terratrèmol d’aquest dimecres està relacionat amb els efectes del canvi climàtic.

Tomàs Molina ha explicat l’evolució del canvi climàtic en els darrers anys i els efectes que aquest pot comportar en els pròxims deu anys. El meteoròleg ha desplegat els fenòmens extrems que poden amenaçar el nostre territori i ha advertit que estem en el punt clau per canviar el rumb del planeta.

El clima i la població mundial són dues mesures que augmenten cada vegada més ràpid. De la mateixa manera, els instruments per mesurar la temperatura cada vegada són més exactes. Segons Molina, als anys 60 l’índex era de 350 parts per milió, mentre que ara és de 410.

L’Acord de París estableix que la temperatura ambiental no pot superar els 2 graus i que l’índex per al 2050 ha de ser de 480 parts per milió. Tanmateix, si no apliquem les mesures corresponents des de ja mateix, en sentit literal, l’any 2025 els termòmetres pujaran un grau més, com a mínim.

El meteoròleg critica que part de la societat, en general, no està en contra del canvi climàtic:

“El clima primaveral o canari ja ens va bé. Ens agrada el bon temps; per tant, que augmentin les temperatures no ens sembla res dolent, de moment”.

Molina aventura que d’aquí a deu anys, la temperatura pot pujar un grau per sobre de la temperatura d’enguany. No obstant això, el 10 per cent de l’any els termòmetres podran pujar fins a dos graus més. Amb això, “sovint s’arribarà als 40 graus”, ha assegurat l’home del temps. Per altra banda, els fenomens extrems també es faran més recurrents. Entre tempestes en abundància i una total sequedat, el clima es decantarà cap a la segona opció. Tanmateix, malgrat disminueixin les precipitacions, augmentaran les inundacions. Això s’explica amb la intensitat de les pluges: plourà menys, però amb més intensitat. En conseqüència, les poblacions més febles en sortiran perjudicades. El meteoròleg ha trencat l’associació entre “poblacions febles” i “pobres”, i ha ressaltat que amb aquest concepte es refereix a les zones menys preparades per defensar-se dels aiguats.




En l’altre extrem, les onades de calor també seran freqüents arreu d’Europa a partir del 2025. A banda de la calor, els incendis forestals també s’expandiran arreu del continent. Pels països del centre, com Alemanya, Suècia o Escandinàvia, això suposarà un doble problema perquè no estan acostumats ni preparats per afrontar-los.

Com es pot reduir el canvi climàtic?

Tomàs Molina considera que “l’economia circular és la clau per aturar el canvi”. Aquesta estratègia consisteix a equiparar el cicle de l’aigua amb el consum ciutadà. Per tant, a reciclar i reduir els residus.

A l’hora de posar l’ull sobre les decisions polítiques, Molina ha defensat que “no és fàcil prendre decisions amb temes que afecten a tanta gent, ja que aquesta es revolta”. Amb això, el meteoròleg ha volgut dir reafirmar la seva idea que la societat no està 100 per cent en contra del canvi climàtic perquè “el bon temps d’ara ja li està bé”. Per justificar la seva teoria, ho ha exemplificat amb l’afer de Les Armilles Grogues a França.

Foto portada: Tomàs Molina durant la seva ponencia a Aigües Sabadell. Autor: David B.

Comments are closed.