El bus híbrid, a la plaça Còrdova. Autor: J.d.A.

Arriben els 14 busos híbrids… per fi

Els 14 autobusos híbrids que ha comprat l’Ajuntament arriben per fi a la ciutat. Aquest diumenge havien d’estar exposats a l’Eix Macià però finalment ho faran a Fira Sabadell en una festa popular. L’objectiu principal és renovar l’envellida flota de la TUS i tenir uns vehicles menys contaminants. 

Fins ara Sabadell tenia un sol bus híbrid que va arribar l’any 2017. Després se’n van comprar cinc més, obrint la porta a adquirir-ne en la mateixa tongada nou més fins un total de 14, com va ser finalment. Ara tots arribaran ara de la mà. Els 14 autobusos han costat 4,7 milions d’euros aportats per l’Ajuntament a través del Pla Extraordinari d’Inversions per gastar el romanent de l’any 2016.

Flota ja no tan antiga

La flota de la cooperativa Transports Urbans Sabadell, reconegut tant pel govern actual com per la pròpia empresa, estava entre les més envellides de Catalunya. Alguns busos tenen 23 anys. Ara mateix l’antiguitat mitjana dels busos és de 15 anys. De cop, amb la incorporació dels híbrids, l’antiguitat baixarà fins els 10,7 anys.

“És inadmissible que no s’hagi fet cap inversió en la renovació de la flota des del 2007. Tenim busos de més de 25 anys, que són els primers que substituirem ara. Aquest Govern sí que aposta de manera radical pel transport públic, que és el més democràtic de tots, ja que està pensat per a tothom i garanteix la mobilitat de tothom, tingui cotxe o no”, assegura el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez.

Aquest diumenge els nous busos s’exposaran a Fira Sabadell entre les 11 del matí i les dues de la tarda. A les 10.30 hores es farà un viatge inaugural fins al recinte firal, que sortirà de Can Deu (línia F1), Leonardo da Vinci a la Creu de Barberà (línia F2), la Romànica (línia F3), el Poblenou (línia F4) i Castellarnau (línia F5).

Durant la festa, que s’havia de celebrat a l’Eix Macià però s’ha traslladat davant del risc de pluges, també hi haurà activitats i jocs per a infants, com karts de pedals, futbol i bàsquet inflables, jocs de taula gegants, simulació de conducció, prova de bicis elèctriques, contes o manualitats. Al migdia, hi haurà un acte institucional. I entre la una de la tarda i les dues, hi haurà viatges de demostració amb bus híbrid, des de la plaça de Catalunya fins el carrer de Vilarrubias. Tots els usuaris tindran un bitllet commemoratiu de l’esdeveniment.

El busos híbrids i el consum

Segons dades municipals, els busos híbrids gasten un 30 per cent menys de combustible. Arrenquen amb motor dièsel i un cop en marxa circulen amb electricitat.

L’Ajuntament ha comprat 10 busos híbrids més, que arribaran a finals de l’any vinent. De fet, els busos s’han de fabricar i hi ha cua, un dels motius que ha allargat la incorporació dels 14 busos d’ara durant gairebé un any i mig (més info: ‘Sabadell renovarà la flota de busos en 14 híbrids‘). El consistori sosté que en quatre anys haurà renovat la meitat de busos de la flota de la TUS.

Col·laboració amb l’Escola Illa

El logotip ha estat escollit mitjançant un concurs entre l’alumnat de Gràfica Publicitària de l’Escola Illa. El logo que circularà és obra d’Aleix Graells Martí.

Foto portada: l’únic bus híbrid que hi ha a Sabadell, quan es va presentar. Autor: David B.