Foto portada: Casaldàliga a la revista 'Eufòria'.

Mor Pere Casaldàliga, el bisbe dels pobres que es va forjar als suburbis de Sabadell

Pere Casaldàliga ha mort aquest dissabte als 92 anys d’edat. Ho ha fet al Brasil, país al qual la seva figura es va associar durant mig segle i des d’on va ser un dels promotors de la Teologia de l’Alliberament, sent conegut també com el bisbe dels pobres. Va ser a Sabadell on Casaldàliga va forjar part del seu compromís social. 

Casaldàliga va néixer a Balsareny, al Bages, l’any 1928. Fill d’una família pagesa i conservadora. Amb 12 anys va ingressar al seminari de la Glevia, prop de Vic. Va ser ordenat sacerdot l’any 1952 a Barcelona. Després d’una estada a Galícia, va començar a treballar a Sabadell. S’hi va estar uns anys, de formació, però bàsics, vitals, per conformar la seva visió del paper que havia de tenir l’església:

“Fou la primera forja en molts aspectes de la vida. Aquell Sabadell de les fàbriques, dels teixits i dels carrers inacabables, de les barraques de Ca n’Oriac, de Can Puiggener i de Torre Romeu, de les famílies murcianes i dels nois aprenents, del món obrer, de la migració i d’una falta de llibertat asfixiant”, rememorava Casaldàliga.

Casaldàliga formava part, i feia classes, amb els claretians però el seu dia a dia anava més enllà: va fundar la revista Eufòria, va dedicar algunes hores a la ràdio, feia activitats amb les persones que acabaven d’arribar a la ciutat a mitjans dels anys 50, els de major immigració de la història de Sabadell Els anys de les coves, de la manca d’habitatge, les estades, nens sense escoles, carrers sense llum, llars sense aigua, cues a les fonts, fang a les sabates, molt telers però poca setmanada. Un dels seus deixebles a Sabadell va ser l’actual Abat de Montserrat, Josep Maria Soler.

L’any 58 Casaldàliga deixa Sabadell, i comença a Barcelona, des d’on serà enviat a Guinea. També exerceix a Barbastre o Madrid, fins l’any 1968, quan acceptà l’encàrrec de fundar una missió claretiana al Brasil que li canviarà la vida i modificarà la història. Consagrat bisbe el 1971, fou encarregat de la prelatura de São Félix do Araguaia. Fa més de missioner que de bisbe a l’ús. Al Mato Grosso. S’alinea als costat dels oprimits, dels indígenes i la seva opció li costa enfrontaments amb els terratinents i, també, amb la jerarquia eclesiàstica brasilera i els deixebles de la Inquisició (la Congregació per la Doctrina de la Fe) al Vaticà. Propugnava un cristianisme des de la base, proper a la lluita de classes. Una església des dels més humils, sent un dels impulsors de l’anomenada Teologia de l’Alliberament. L’any 2012, amb 84 anys, va haver de fugir de casa seva a São Félix de Araguaia per la seva lluita a favor dels indígenes. “No n’hi ha prou de ser creient; cal ser creïble”, deia sovint. “El gran atemptat diari és la fam en el món”, deia també.

Casaldàliga ha mort aquest dissabte a l’hospital de la congregació dels claretians a Sao Paulo amb problemes respiratoris, que es van agreujar per la seva edat i el Parkinson que patia des de feia alguns anys. Les associacions Araguaia i ANSA, amb les quals treballava, han informat que havia mort:

“Amb molt de dolor, però segurs com ell ho estava de la seva arribada a la Casa Pairal, us informarem en breu dels actes de comiat”, han escrit. La família de Casaldàliga ha dedicat unes paraules d’agraïment a totes les persones que l’han cuidat els darrers dies: “Ens sentim reconfortades de saber que, tot i la malaltia que ha patit en els últims temps, ha estat acompanyat i cuidat per la seva gent. Des d’aquí volem agrair de tot cor, a tots aquells que han tingut cura d’ell”, han exposat en un comunicat, abans de recordar un dels seus versos més coneguts: “Al final del camí em diran has viscut? has estimat? i jo, sense dir res, obriré el meu cor ple de noms”.

El missioner serà enterrat aquest diumenge a São Félix do Araguaia més endavant i que aquest diumenge, a les vuit del vespre (hora catalana), es farà la missa funerària a Batatais. La cerimònia es podrà seguir en directe a través del canal de youtube Claretiano TV en aquest enllaç 

Missa en el seu record el 8 de setembre

La diòcesi del Vallès, amb bisbat a Terrassa, ha anunciat que el proper 8 de setembre s’oficiarà una missa en record a Casaldàliga a la parròquia del Cor de Maria (Els padres), just a la plaça del doctor Robert. Va ser l’església on Casaldàliga més va estar associat. El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses, ha recordat el vincle de Casaldàliga amb Sabadell a través de Twitter.

ERC demana un carrer

Aprofitant el seu pas per Sabadell i amb motiu de la mort del bisbe, Esquerra Republicana de Catalunya demana que el nomenclàtor de Sabadell incorpori Casaldàliga en un futur. També que se li atorgui la medalla al mèrit ciutadà a títol pòstum. L’abast de la figura i l’impacte en ella del pas per la ciutat ho justifiquen” , ha assegurat el portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, a Twitter.

Foto portada: Casaldàliga, en una imatge d’arxiu. 

Comments are closed.