El procés participatiu Construint Ciutat ha escollit vuit projectes –dels 46 projectes preseleccionats- que el govern municipal incorporarà a les partides del pressupost del 2017, amb un pressupost d’un milió d’euros.
6.154 persones han escollit amb els seus vots dos projectes en àmbit de l’espai públic i sis projectes de l’àmbit dirigit a les persones. Són els següents.
- Projecte per fomentar l’ús de la bicicleta a la ciutat de Sabadell (2.043 vots): comptarà amb un pressupost de 200.000 euros. S’instal·laran estacionaments de bicicletes segurs al carrer i carrils bici que fomentin l’ús de la bicicleta de forma segura, tant pels vianants, com pels ciclistes. Conscienciar que les bicicletes són un tipus de vehicles que no poden circular per les voreres i necessiten un espai destinat a elles. Així és facilitaria el seu ús de manera segura i responsable.
- Àrea d’esbarjo per a gossos a Sabadell (1.247 vots): tindrà un pressupost de 150.000 euros. La proposta consisteix en crear una zona molt gran, tancada, amb fonts, arbres per a tenir ombra, papereres, bancs i zones d’agility, i fins i tot una “piscina/zona d’aigua”, per exemple al Parc Catalunya que és un lloc que la gent ja té com a “espai pet-friendly” i és un emplaçament cèntric que evitaria els desplaçaments d’una punta a l’altra de la ciutat. La proposta inclou fer un correcan per a cada barri de Sabadell.
- Acompanyament a pares de nens amb malalties greus a través de l’Artteràpia (1.205 vots): Tindrà un pressupost de 6.500 euros. La proposta és assistir, a través de l’Artteràpia, les necessitats emocionals de mares i pares de nens i nenes (hospitalitzats o no) que pateixen malalties greus. La intenció es facilitar les condicions perquè les persones accedeixen i facin ús de les seves pròpies capacitats, per tal de sostenir la nova situació que travessen els seus fills.
- Jove, menja tu! Menjador per a adolescents en risc (1.113 vots): Tindrà una dotació pressupostària de 42.000 euros. La proposta implica la posada en funcionament d’un menjador que garanteixi un àpat saludable diari a adolescents, a partir dels 12 anys, de famílies amb dificultats econòmiques o d’altre tipus. El menjador restarà obert els dies feiners durant el curs escolar i altres dies que es consideri necessari. El servei de menjador s’oferirà en un institut d’educació secundària que disposi de les instal·lacions necessàries i sigui d’actuació prioritària, per estar ubicat en zones de la ciutat amb més necessitats.
- Redacció de l’estudi tècnic per la rehabilitació de la Masia de Ca n’Oriac (1.083 vots): Tindrà un pressupost de 200.000 euros per redactar un estudi tècnic de qualitat que pugui permetre definir els futurs usos de l’espai de la Masia, per poder donar un bon servei a la ciutadania i alliberar altres espais que ara estan sobre ocupats. A l’estudi tècnic també es contemplarà la recuperació i millora de l’espai físic de la Masia de Ca n’Oriac, tenint molt en compte que es tracta d’un edifici protegit patrimonialment i per tant s’ha de respectar al màxim. Així com la millora de l’entorn on es troba ubicada la masia.
- Educadors de carrer (1.003 vots): El projecte comptarà amb 178.000 euros presentat per l’Esquitx, posarà cinc educadors de carrer al voltant dels Centres de Tarda amb l’objectiu de reduir el fracàs escolar, la delinqüència juvenil, prevenir situacions de desemparament, absentisme escolar, propostes de millora en el barri.
- El perquè d’un museu tèxtil a Sabadell (684 vots): Tindrà una dotació de 5.500 euros per a una exposició que recull la història de la indústria tèxtil a Sabadell, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. L’objectiu d’aquest projecte és transmetre als ciutadans i ciutadanes de Sabadell la realitat del que ha estat aquesta indústria a Sabadell cosa que justifica i fonamenta la necessitat que el Vapor Pissit, previst com a Museu Tèxtil, es faci realitat i que pugui recollir entre d’altres coses, aquest llegat.
- Colònies i campaments per a tothom! (580 vots): Aquest projecte comptarà amb un pressupost de 35.000 euros. La proposta de l’esplai La Baldufa de Can Puiggener emmarca l’acció educativa de caràcter puntual i es concentra en l’època de vacances escolar i fora del medi quotidià. Es busquen zones muntanyoses i riques en vegetació i fauna que permeten als infants i monitors apropar-se a la natura. La vivència en unes condicions diferents a les habituals i lluny de les comoditats quotidianes afavoreix el desenvolupament de l’enginy, altres capacitats i educa en valors.
La presidenta de l’Associació de propietaris de gossos de Sabadell, Silvia Carbonell, ha explicat “sabíem que teníem bastant suport però fins ara no ho hem sabut”.
Estem molt contentes perquè això vol dir que ara tenim els diners per poder fer els correcans a Sabadell. Portem dos anys lluitant per aconseguir-ho i ara ja ho tenim”, manifesta Carbonell.
Per la seva part el director general de l’Associació Juvenil Esquitx, Sergi Asensio, ha manifestat que “estem molt contents perquè hem rebut més de 1.000 vots i ha estat una bona oportunitat per donar-nos a conèixer fent una proposta de ciutat i no només de la ciutat”.
Fernàndez, satisfet amb la participació
L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha comentat que hi ha hagut “més de 6.000 persones que han decidit a quins projectes destinàvem uns diners del pressupost. Aquí hi ha hagut molta intel·ligència compartida que ens ha portat a tenir vuit projectes i algun més que hi pot entrar amb el romanent que quedi fins arribar al milió d’euros”. L’alcalde ha manifestat que “hem d’estar molt satisfets pel nombre de vots, si estiguéssim en unes eleccions municipals aquest nombre de vots seria l’equivalent a dos regidors. Hi ha ciutats que han fet un procés similar i que no han aconseguit ni la meitat de vots”.
Fernàndez ha avançat que en el mes d’octubre o novembre es realitzarà una jornada d’avaluació d’aquest procés, per afegir les millores necessàries per a les properes edicions del Construint Ciutat.
Esto es una tomadura de pelo a medias…
Me alegra ver que algunos de estos proyectos salgan adelante, como la zona para los canes y los proyectos que facilitaran la vida a los jovenes de la ciudad como el comedor social y las colonias… pero lo del proyecto de la masia y lo de la bicicleta es indignante por lo siguiente:
1. Lo primero que hay que decir… esque con estos dos proyectos inutiles se gastaran 400.000 euros.
2. Si el proyecto del comedor social son 42.000 euros por año escolar… si evitaramos tirar el dinero (LOS 400.000 comentados)erradicariamos el hambre en la ciudad durante 10 años. Mi crio de 6 años prioriza mejor que los votantes de este proceso.
3. ¿estamos locos o que? ¿200.000 euros por un estudio? Ya pueden decir que despacho hara este estudio. Esto es de juzgado de guardia. Que es un estudio por dios… Se me.viene a la.cabeza presentar un proyecto en el proximo proceso… con solo 1000 votos (amigos de amigos) puedo embolsarme 200.000 euros. Luego dire que el proyecto consiste en realizar una enquesta de actividades ludicas al sabadellense… XD (ahora enserio… espero que el estudio tenga mas de 200.000 folios para no pagar mas de euro/folio)
4. Lo de las bicis… que decir… no cojera nadie mas la bicicleta aunque inviertan 200.000 euros en parkings de bicis (con 200.000 euros se pueden ayudar a familias en el paro, enfermas y desvalidas durante bastante tiempo en sabadell)
5. Una reflexion… se comenta quien gestionara el.presupuesto publico en algunos casos como son la baldufa y esquitx, esto es necesario para poder fiscalizar… ademas genera confianza ya que tenemos buenos inputs de estas organizaciones… pero … ¿porque no se comenta quien ganara esos 200.000 euros realizando un estudio de rehabilitacion sin rehabilitar la masia?
#TRANSPARENCIAPORFAVOR
No te escandalices, sólo es una manera inteligente de acceder al presupuesto ahora que las comisiones por obras no son factibles.
Si van votar 6000 persones però cada votant tenia 4 vots! Per tant hi va haver 24.000 vots, no 6000Z
Gracias por la apreciacion Roger. Pero mis quejas no van enfocadas a un proceso abierto como este del que estoy a favor, sino de la decision democratica de gastar en ciertos proyectos. Saludos.
Es una experencia nueva y tiene multiples defectos que espero que se eliminen en los proximos años, desde la puesta escena tan dispar en función del barrio donde residas hasta la disparidad de posibilidad de conseguir voto en función de la densidad de población de dichos varios.
Estoy bastante sorprendido por los valores que tenemos ( en esta nuestra sociedad ).
Priorizamos (por encima de crear espacios para que tanto los jovenes como los mayores nos podamos reunir y crear ) , que unos animales ( con todo el cariño y el respeto que me merecen, porque algunos poseen un conocimiento superior ha alguno de nosotros ) tengan un espacio que seguramente quedara deteriorada pasado el furor inicial , por el mal uso que los mismos usuarios haran de ellos ( a otras experiencias en ciudades cercanas tenemos ), eliminaremos con esto la falta de civismo de ciudadnos que tienen un perro y dejan los recaditos en mitad de la calle, yo creo que no.
Un estudio que en cuanto a su cuantía parece una obra mas que lo primero y como han comentado espero que hagan público el proceso desde el inicio hasta el final para justificar esa cantidad de dinero.
Y en cambio no se han aprobado proyectos que si que podrian ser utiles para todos los ciudadanos de Sabadell.
Querido Chencho,
Yo tampoco seria partidario de invertir en la zona esta de los canes. Pero si que es cierto (me voy sorprendiendo cuando hablo con la gente) que existe una gran estima a los animales y un auge en el interés de sus derechos y que disponen de argumentos bien fundados, por tanto, me puede parecer bien que se haga esto ya que muchos tienen animales, con lo que puede ser de “interés general” y también es verdad, que los animales son “residentes” de la ciudad.
Como hemos comentado, lo del “famoso estudio arquitectónico” o el periodista que ha escrito el articulo ha obviado información, o se ha equivocado con la cifra,… Y si no es así, creo que vivimos en un país de locos.
Aprovecho para realizar unas preguntas a los usuarios y redactores de Isabadell, por si pudieran aclarar ciertas dudas al respeto…
¿El ayuntamiento de Sabadell no dispone de arquitectos?
¿Estos arquitectos cobran por proyecto o una nomina, como entiendo que se procede en la totalidad de trabajadores del ayuntamiento?
Entiendo que haya que invertir en obras (al fin y al cabo, los materiales se pagan…) o en servicios que van más allá de las obligaciones de la administración (creo que la Baldufa y Esquitx pueden realizar estos proyectos con mucho menos dinero que el que necesitaría un ente público para realizar un comedor social, colonias…)… Pero no entiendo como a algo “publico”, se presupueste un “estudio”, que puede realizar perfectamente un “arquitecto municipal”, y tampoco entiendo (si alguien lo entiende, agradecería que me lo explicara, ya que llevo dos días sin dormir por esta causa…) como se justifican esos 200.000 eurazos…
Hola.
En primer lugar, gracias por tu participación en este espacio de comentarios.
En relación a la pregunta que haces, enlazamos la información de la propuesta relativa a la rehabilitación de la masía de Ca n’Oriac. La podrás ver en el enlace que adjuntamos. Però la propuesta literal es la siguinete: “Redacció d’un estudi tècnic de qualitat que pugui permetre definir els futurs usos de l’espai de la Masia, per poder donar un bon servei a la ciutadania i alliberar altres espais que ara estan sobre ocupats. A l’estudi tècnic també es contemplarà la recuperació i millora de l’espai físic de la Masia de Ca n’ Oriac, tenint molt en compte que es tracta d’un edifici protegit patrimonialment i per tant s’ha de respectar al màxim. Així com la millora de l’entorn on es troba ubicada la masia.
Más info: https://participacio.sabadell.cat/construint_ciutat/projecte/redaccio-de-l-estudi-tecnic-per-la-rehabilitacio-de-la-masia-de-ca-n-oriac
Gracias Isabadell por su aclaración y felicidades por su buen medio de comunicación.