Construint Ciutat

Quins són els 8 projectes més votats al ‘Construint Ciutat’?

El procés participatiu Construint Ciutat ha escollit vuit projectes –dels 46 projectes preseleccionats- que el govern municipal incorporarà a les partides del pressupost del 2017, amb un pressupost d’un milió d’euros.

6.154 persones han escollit amb els seus vots dos projectes en àmbit de l’espai públic i sis projectes de l’àmbit dirigit a les persones. Són els següents.

  1. Projecte per fomentar l’ús de la bicicleta a la ciutat de Sabadell (2.043 vots): comptarà amb un pressupost de 200.000 euros. S’instal·laran estacionaments de bicicletes segurs al carrer i carrils bici que fomentin l’ús de la bicicleta de forma segura, tant pels vianants, com pels ciclistes. Conscienciar que les bicicletes són un tipus de vehicles que no poden circular per les voreres i necessiten un espai destinat a elles. Així és facilitaria el seu ús de manera segura i responsable.
  2. Àrea d’esbarjo per a gossos a Sabadell (1.247 vots): tindrà un pressupost de 150.000 euros. La proposta consisteix en crear una zona molt gran, tancada, amb fonts, arbres per a tenir ombra, papereres, bancs i zones d’agility, i fins i tot una “piscina/zona d’aigua”, per exemple al Parc Catalunya que és un lloc que la gent ja té com a “espai pet-friendly” i és un emplaçament cèntric que evitaria els desplaçaments d’una punta a l’altra de la ciutat. La proposta inclou fer un correcan per a cada barri de Sabadell.
  3. Acompanyament a pares de nens amb malalties greus a través de l’Artteràpia (1.205 vots): Tindrà un pressupost de 6.500 euros. La proposta és assistir, a través de l’Artteràpia, les necessitats emocionals de mares i pares de nens i nenes (hospitalitzats o no) que pateixen malalties greus. La intenció es facilitar les condicions perquè les persones accedeixen i facin ús de les seves pròpies capacitats, per tal de sostenir la nova situació que travessen els seus fills.
  4. Jove, menja tu! Menjador per a adolescents en risc (1.113 vots): Tindrà una dotació pressupostària de 42.000 euros. La proposta implica la posada en funcionament d’un menjador que garanteixi un àpat saludable diari a adolescents, a partir dels 12 anys, de famílies amb dificultats econòmiques o d’altre tipus. El menjador restarà obert els dies feiners durant el curs escolar i altres dies que es consideri necessari. El servei de menjador s’oferirà en un institut d’educació secundària que disposi de les instal·lacions necessàries i sigui d’actuació prioritària, per estar ubicat en zones de la ciutat amb més necessitats.
  5. Redacció de l’estudi tècnic per la rehabilitació de la Masia de Ca n’Oriac (1.083 vots): Tindrà un pressupost de 200.000 euros per redactar un estudi tècnic de qualitat que pugui permetre definir els futurs usos de l’espai de la Masia, per poder donar un bon servei a la ciutadania i alliberar altres espais que ara estan sobre ocupats. A l’estudi tècnic també es contemplarà la recuperació i millora de l’espai físic de la Masia de Ca n’Oriac, tenint molt en compte que es tracta d’un edifici protegit patrimonialment i per tant s’ha de respectar al màxim. Així com la millora de l’entorn on es troba ubicada la masia.
  6. Educadors de carrer (1.003 vots): El projecte comptarà amb 178.000 euros presentat per l’Esquitx, posarà cinc educadors de carrer al voltant dels Centres de Tarda amb l’objectiu de reduir el fracàs escolar, la delinqüència juvenil, prevenir situacions de desemparament, absentisme escolar, propostes de millora en el barri.
  7. El perquè d’un museu tèxtil a Sabadell (684 vots): Tindrà una dotació de 5.500 euros per a una exposició que recull la història de la indústria tèxtil a Sabadell, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. L’objectiu d’aquest projecte és transmetre als ciutadans i ciutadanes de Sabadell la realitat del que ha estat aquesta indústria a Sabadell cosa que justifica i fonamenta la necessitat que el Vapor Pissit, previst com a Museu Tèxtil, es faci realitat i que pugui recollir entre d’altres coses, aquest llegat.
  8. Colònies i campaments per a tothom! (580 vots):  Aquest projecte comptarà amb un pressupost de 35.000 euros. La proposta de l’esplai La Baldufa de Can Puiggener emmarca l’acció educativa de caràcter puntual i es concentra en l’època de vacances escolar i fora del medi quotidià. Es busquen zones muntanyoses i riques en vegetació i fauna que permeten als infants i monitors apropar-se a la natura. La vivència en unes condicions diferents a les habituals i lluny de les comoditats quotidianes afavoreix el desenvolupament de l’enginy, altres capacitats i educa en valors.

La presidenta de l’Associació de propietaris de gossos de Sabadell, Silvia Carbonell, ha explicat “sabíem que teníem bastant suport però fins ara no ho hem sabut”.

Estem molt contentes perquè això vol dir que ara tenim els diners per poder fer els correcans a Sabadell. Portem dos anys lluitant per aconseguir-ho i ara ja ho tenim”, manifesta Carbonell.

Per la seva part el director general de l’Associació Juvenil Esquitx, Sergi Asensio, ha manifestat que “estem molt contents perquè hem rebut més de 1.000 vots i ha estat una bona oportunitat per donar-nos a conèixer fent una proposta de ciutat i no només de la ciutat”.

Fernàndez, satisfet amb la participació

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha comentat que hi ha hagut “més de 6.000 persones que han decidit a quins projectes destinàvem uns diners del pressupost. Aquí hi ha hagut molta intel·ligència compartida que ens ha portat a tenir vuit projectes i algun més que hi pot entrar amb el romanent que quedi fins arribar al milió d’euros”. L’alcalde ha manifestat que “hem d’estar molt satisfets pel nombre de vots, si estiguéssim en unes eleccions municipals aquest nombre de vots seria l’equivalent a dos regidors. Hi ha ciutats que han fet un procés similar i que no han aconseguit ni la meitat de vots”.

Fernàndez ha avançat que en el mes d’octubre o novembre es realitzarà una jornada d’avaluació d’aquest procés, per afegir les millores necessàries per a les properes edicions del Construint Ciutat.

Foto portada: Participants en els projectes més votats de Construint Ciutat. Autor: David B.