Malgrat la pandèmia, Sabadell recorda un any més les víctimes de l’Holocaust

La societat sabadellenca ha recordat aquest dimecres els conciutadans que van ser deportats als camps nazis. En total, una seixantena que tenen un monòlit en el seu record a la plaça de Montserrat Roig, a l’Eixample. L’acte se celebra el 27 de gener en record del Dia Internacional en memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Va ser el 27 de gener de 1945 quan les tropes soviètiques van alliberar un dels camps principals del nazisme, el d’Auschwitz-Birkenau. Tres mesos més tard van caure Buchenwald, també alliberat per les tropes de l’URSS o Dachau i Mauthausen pels nord-americans.

Paradoxes de la història local: el mateix dia, justament un 27 de gener, però de sis anys abans, el 1939, van entrar les tropes franquistes a Sabadell, ja amb la Guerra Civil gairebé guanyada. Tots els sabadellencs que van acabar als camps nazis van marxar a l’exili després de la desfeta republicana a la guerra. Van ser detinguts en la major part dels casos a França i van ser entregats al nazisme. El nou règim de Franco, a través del ministeri d’Exteriors en mans del filonazi Ramón Serrano Súñer, ‘El cuñadísimo‘ [de Franco], va declarar apàtrides els republicans exiliats.

Una seixantena de sabadellencs van patir els camps de concentració, en especial el de Gusen (annex a Mauthausen) però també altres com Dachau o el terrible castell de Hartheim, un veritable centre d’assassinat al servei de la medicina experimental. Molts van morir als camps però una part considerable van poder ser alliberats.

Un moment de l'ofrena floral amb els portaveus municipals. Autor: David B.
Un moment de l’ofrena floral amb els portaveus municipals i l’alcaldessa. Autor: David B.

Des de l’època de l’alcalde Farrés, Sabadell els recorda. Primer amb motiu de l’Aplec de la Salut i des de fa uns anys amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i a la plaça de Montserrat Roig, a l’Eixample. Aquest any, malgrat la pandèmia, no ha estat menys, i tot i que les restriccions han desangelat l’acte, sense actuacions musicals ni cap tipus de parlament. L’acte ha estat conduït per la periodista Karen Madrid, que ha anat convidant les entitats i els familiars dels deportats a dipositar els rams de flors davant del monòlit en record de les víctimes.

Localitzen les històries de dos nous deportats sabadellencs

La commemoració ha portat una novetat. La recerca històrica local, coordinada pel Museu d’Història, ha trobat dos sabadellencs més que van estar als camps nazis. Un en va sobreviure, Pere Sabater Cardoner, i un altre en va morir, José García Campillo. L’Ajuntament ha iniciat els tràmits perquè la seva història sigui recordada amb una llamborda stolpersteine, com la resta de deportats.

Sabadell és de llarg la ciutat catalana amb més stolpersteine, la totalitat dels deportats coneguts fins ara. I dues més en record de dues nenes, les germanes Masachs, que van morir en un bombardeig nazi a Oradour sur-Glane quan els nazis ja veien perduda la Segona Guerra Mundial.

Espai Neus Català a Gràcia

En el marc de la commemoració, el govern municipal ha fet pública una proposta: que la nova Oficina d’Entitats i Voluntariat es dirà Espai Neus Català, en record de la penúltima supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück. La iniciativa té el suport de la Taula d’Entitats de Memòria Històrica. Però no de tothom perquè l’Agrupació de Veïns de Gràcia no hi està del tot d’acord: malgrat que Neus Català mereixi el nom a la ciutat creuen que aquesta futura oficina d’entitats s’ha de seguir dient escola riu-Sec com és coneguda a la zona.

Neus Català va néixer l’any 1915 als Guiamets (Priorat). Va ser membre de les joventuts del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) durant la Guerra Civil. Va col·laborar amb la resistència francesa als nazis i va ser detinguda i deportada a Ravensbrück. Un cop alliberat el camp, va tornar a França on va seguir lluitant de forma clandestina contra el franquisme. Va presidir l’Amical de Ravensbrück.

Segueix-nos a Telegram:

  • Segueix iSabadell a Telegram clicant el bannèr o AQUÍ.
Segueix iSabadell a Telegram clicant al banner.
Foto portada: ofrena floral en record dels sabadellencs deportats. Autor: David B.

Comments are closed.