Foto portada: personal sanitari del Parc Taulí. Autora: Alba Garcia

La Generalitat invertirà 40 milions en quatre anys per ampliar l’hospital Taulí

  • La propera tardor entrarà en funcionament un nou hospital “satèl·lit” amb 35 llits polivalents i 70 en planta. 
  • L’any 2024 es reformarà tot l’edifici Gran Via, amb 20 llits d’UCI i sis nous quirofans amb capacitat per a 3.000 operacions anuals més. 

La Generalitat es compromet a invertir 40 milions d’euros per ampliar l’hospital Parc Taulí. “Fa temps que necessita aquesta inversió i la pandèmia ho ha fet més evident encara. Fa més de 20 anys que s’espera des de Sabadell i la comarca del Vallès Occidental”, ha assegurat el vicepresident català en funcions de president, Pere Aragonès. La inversió es farà en dos àmbits i en dues fases, en tot cas abans de l’any 2025. 

Els dèficits històrics de l’hospital Parc Taulí estaven consensuats des de fa anys: manca de llits, tant a planta com especialment a la Unitat de Cures Intensives. Tap estructural a les urgències. I també manca de quirofans. Amb el pla que es presenta ara s’atacarà aquests quatre focus.

Nou edifici “polivalent” abans de la tardor de 2021

Segons ha presentat el vicepresident, Pere Aragonès, en primer lloc es construirà un nou “espai hospitalari polivalent”, un hospital “satèl·lit” amb 105 llits: 35 polivalents (que poden ser UCI o no) i 70 llits nous d’hospitalització, per esponjar les urgències bàsicament. Es licitarà en breu i les obres s’acabaran la propera tardor. Estarà ubicat entre l’actual edifici de l’hospital i l’edifici Santa Fe. En una primera fase, l’equipament es destinarà a combatre la pandèmia però més endavant serà per a crítics i semicrítics i hospitalització convencional. Segons Aragonés, la reforma d’aquest edifici es licitarà abans del març de 2021 i estarà operatiu la propera tardor. Són 5.000 metres quadrats. A la llarga aquest edifici, de planta baixa i tres plantes, està cridat a ser l’edifici d’urgències de l’hospital de Sabadell.

El Frontal Gran Via: sis nous quirofans

En segon terme es reformarà l’edifici Frontal Gran Via, per guanyar espai per urgències, ampliant 20 llits UCI i incorporant sis nous quirofans per “recuperar l’activitat quirúrgica”. El Taulí passarà de 10 a 16 quirofans (un 60 per cent més). És, potser, el gran salt. Durant la pandèmia es van posposar operacions i després s’han derivat a centres privats, per exemple, del grup QuirónSalut. “Ara cal recuperar-les”, ha dit Aragonès. Amb els nous quirofans, s’augmentarà en 3.000 el nombre d’operacions a l’any, segons ha precisat la consellera de Salut, Alba Vergés. En aquest segon àmbit s’actua a les urgències i els quirofans, els altres dos dèficits històrics de l’hospital. En aquest cas, les obres seran més progressives i acabaran a principis de l’any 2024, segons el calendari presentat.

Comella: “el Taulí entrarà en una altra lliga”

A nivell més tècnic, però sent de llarg el més optimista i taxatiu sobre l’operació, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha assegurat que amb el salt qualitatiu es podran prestar més serveis i el CatSalut haurà de contractar més el Parc Taulí. “Ho farem de gust”, diu. La complexitat i l’especialització del centre augmentarà. Bona notícia pel que pugui significar de cara a recerca, divulgació, investigació o la promoció professional. Sent més gestor que polític, Comella ha donat el titular de la presentació:

“Amb aquesta inversió el Taulí entra en una altra dimensió, entra en una altra lliga, la que li corresponia. Anirem posant en marxa coses des de l’any vinent i transformarà entre 2023 i 2024 en la seva totalitat la modernització de l’hospital. Anem a construir un edifici per als propers 50 anys”.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha assegurat que l’ampliació de l’hospital era necessària perquè “la nostra zona, de 400.000 persones, necessitava inversió en sanitat”. Ha vaticinat que es reduiran les llistes d’espera per a operacions, ampliar els llits d’urgències i aguts. “És un salt qualitatiu de rellevància”, insisteix. Fonts municipals han assegurat a aquest digital que el pla d’ampliació presentat ara s’ha negociat al llarg dels darrers mesos, ja abans de la pandèmia i que vol respondre a les reivindicacions socials i veïnals a curt, mig i llarg termini. El Parc Taulí té una població de referència de 400.000 habitants, entre ells, els residents a Sabadell, Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Barberà o Castellar del Vallès. 

La Pista Coberta, alliberada el 30 de juny com a màxim

Amb aquesta inversió amb un hospital satèl·lit, el CatSalut es compromet a alliberar la pista coberta d’atletisme com a màxim el 30 de juny de 2021. Comella ha assegurat que és la millor “instal·lació provisional del país”.

Foto portada: personal de l’hospital, aquest dimecres a la tarda. Autora: Alba Garcia.