L’altra epidèmia: “Mentre no hi hagi vacuna, no hem acabat la lluita contra la Sida”

  • 900 pacients a l’àrea de VIH-SIDA de l’Hospital Taulí. Cada any se’n detecten entre 30 i 40 de nous. 
  • “Hi ha la sensació que la SIDA queda molt lluny de la nostra societat. La gent es confia”, diu el president d’ActuaVallès. 

“No tenia cap símptoma, però em vaig fer la prova i vaig donar positiu”, recorda un veí de Sabadell. “Hem de fer més revisions per detectar ràpidament qui té aquesta malaltia i frenar la propagació del virus”, insisteixen les autoritats sanitàries. “No és efectiva al 100 per cent i cal continuar vigilant, però sí que redueix entre un 80 i un 90 per cent el risc de contagi”, comunica el doctor.

Aquest podria ser un capítol de coronavirus, però no ho és. És un cas del Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH), un bacteri que ataca directament la principal defensa del cos humà: el sistema immunitari. En conseqüència, si la persona afectada no es medica diàriament, queda absolutament desprotegida davant de qualsevol infecció o càncer que pugui posar en risc la seva vida.

Des de fa uns anys, els qui la pateixen poden gaudir d’una qualitat de vida similar a la resta gràcies a una pastilla que bloqueja la replicació del virus i redueix la càrrega viral fins a nivells indetectables. Si ara en Carlos Gómez, un sabadellenc amb VIH, es tornés a fer la prova, el resultat seria negatiu. Tanmateix, aquest fàrmac elimina el virus de la sang, però no dels teixits greixosos i, per això, és una malaltia crònica.

“Fa dos anys que em van diagnosticar la SIDA i, pràcticament, no he notat cap canvi en la meva vida. No entenc per què aquesta malaltia continua tenint una connotació tan negativa i es tracta com un tabú” comenta Gómez. En la mateixa línia, el director d’ActuaVallès, Alberto Capitán, també percep certa dificultat per parlar obertament d’aquest tema i assegura que el món laboral discrimina als malalts de SIDA:

“Ens hem trobat que quan un treballador comunica que té el VIH, l’empresa ràpidament troba un motiu per acomiadar-lo. Quan això passa diverses vegades, potser no és una casualitat” lamenta Capitán.

El director d’ActuaVallès, un centre d’acompanyament i assessorament per a les persones amb VIH, explica que en general costa acceptar i exterioritzar públicament aquesta malaltia. Una persona no té problema per admetre que té càncer o hepatitis, per exemple, però sí per comunicar que té SIDA.

De fet, en Carlos Gómez es va contagiar perquè va mantenir relacions sexuals sense preservatiu i la seva companya no li va dir que era portadora del VIH. “Ella ho sabia, però no me’n va dir res. Va ser després quan em va suggerir que em fes la prova” recorda. En Carlos tenia 30 anys quan el van diagnosticar, però no presentava cap símptoma. És una malaltia que acostuma a passar desapercebuda perquè no té una simptomatologia aguda; per això, les autoritats sanitàries insten a tota la ciutadania a fer-se la prova per prevenir els contagis. Justament la setmana passada, del 24 al 26 de novembre, ActuaVallès i la Fundació Autònoma Solidària van organitzar un cribratge a la plaça Cívica de la UAB per detectar nous casos i conscienciar als joves.

Carlos - Actua Vallès. Autor: David B.
Carlos Gómez, sabadellenc amb VIH i membre d’Actua Vallès. Autor: David B.

Segurament a diferència de la sensació als anys 90, quan la SIDA era una gran preocupació, ara “hi ha la sensació que la SIDA queda molt lluny de la nostra societat. La gent es confia i creu que no es contagiarà, menys encara a través de la seva parella” exposa Capitán. Actualment hi ha 900 pacients a l’àrea de VIH-SIDA de l’Hospital Taulí i, de mitjana, cada any es detecten entre 30 i 40 nous positius, segons les dades proporcionades pel Parc Taulí. “Mentre no hi hagi vacuna, no hem acabat la lluita contra aquesta malaltia. És un virus que depèn molt de les actituds socials i això és difícil de controlar” assegura el cap de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, Manuel Cervantes.

El director del Servei de Malalties Infeccioses de l'hospital Parc Taulí, Manuel Cervantes. Autor: cedida.
El director del Servei de Malalties Infeccioses de l’hospital Parc Taulí, Manuel Cervantes. Autor: cedida.

No obstant això, ara just fa un any que el Taulí va començar a dispensar un tractament nou per prevenir el Virus de la Immunodeficiència Humana, la profilaxi preexposició (PrEP). Es tracta d’una pastilla diària que redueix el risc de ser contagiat amb una efectivitat del 80-90 per cent. Fins l’any passat aquest medicament no formava part del sistema sanitari públic espanyol, però tot i això és un fàrmac enfocat a un target molt concret. De moment, només hi ha 19 centres catalans autoritzats a prescriure la profilaxi preexposició i únicament la recepten a persones que mantinguin pràctiques sexuals de risc.

Foto portada: Carlos Gómez, sabadellenc amb VIH i membre d’ActuaVallès. Autor: David B. 

Comments are closed.