Autor: M.Tornel.

El primer nadó del 2020 ha nascut a Sabadell (… i no a Terrassa)

És una tradició nascuda els darrers anys comunicar el primer nadó que ha nascut durant un any. Primer es va començar explicant, i després es van anar institucionalitzant visites de polítics als pares, també projectades amb comunicació a escala local del primer nascut per cada municipi o comarca i amanides amb visites d’alguns alcaldes o regidors. Aquest any hi ha hagut una certa confusió, amb un ingredient nou com és la tradicional rivalitat entre Sabadell i Terrassa. 

A grans trets, i en resum, el primer nascut a Catalunya ho ha fet a Sabadell. Però no a l’hospital Parc Taulí sinó a la històrica Aliança, després Clínica del Vallès i ara hospital Quirónsalud del Vallès, que des de fa un temps (juliol de 2018) ha recuperat el servei de neonatologia a través de Dexeus Dona. El primer nadó es diu Nassim Viñals El Malki, els pares viuen al barri dels Merinals i, el que és important a aquests efectes, ha nascut només tres minuts després de començar l’any, segons certifica el seu certificat de naixement. Ha pesat 3.280 grams.

Però la Generalitat ha difós que el primer nascut a Catalunya ha estat a la ciutat veïna, a les 00.04, i a l’hospital universitari Mútua de Terrassa. Es tracta d’Àlex Puig Serrat. Fins allà s’hi ha desplaçat la consellera de Salut, Alba Vergès, i també l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. En l’honor de ser el primer nadó nascut a l’any, l’obertura d’un compte corrent, carregat amb 2.000 euros, a càrrec d’una entitat financera.

El pare amb xxxx, la mare i la consellera Vergés, a Terrassa. Autor: Salut.
El pare amb  Àlex Puig, la mare i la consellera Vergés, a Terrassa. Autor: Salut.

En realitat, el primer nascut no és el terrassenc sinó el sabadellenc. Salut ha explicat a diversos mitjans que en el seu còmput no es tenen en compte les clíniques privades, com Quirónsalud del Vallès, i només els hospitals del sistema sanitari públic. Per aquest motiu als seus efectes el primer nadó de l’any és Álex Puig.

El primer i el darrer de l’hospital de Sabadell 

Fora de la polèmica, el primer nascut a Sabadell al Parc Taulí ho ha fet a les 2.50 i es diu Maria Jesús Aguayed. El darrer nascut a l’hospital de Sabadell ho va fer a les 13.15 hores.

Foto portada: l’hospital Quirónsalud del Vallès, en una imatge d’arxiu. Autor: M.Tornel.