El càncer acaba amb la vida de gairebé 10 sabadellencs cada setmana

  • La jornada dedicada al Dia Mundial del Càncer d’enguany ofereix per primera vegada una taula de professionals per tractar el tema.
  • El càncer és una malaltia que provoca més morts que la sida, la malària i la tuberculosi en conjunt, segons el regidor de Salut de Sabadell.

L’Ajuntament i l’Hospital Universitari Parc Taulí s’han unit un any més per organitzar una jornada orientada al Dia Mundial del Càncer. La novetat d’aquest any és la presentació d’una taula oberta moderada per Raquel García i amb la col·laboració dels membres de cada entitat involucrada. L’acte tindrà lloc el 4 de febrer de cinc a vuit del vespre al Casal Pere Quart.

El regidor de Salut, Ramon Vidal, ha presentat aquest matí la jornada La vida amb càncer que han preparat l’Ajuntament i el Parc Taulí per dilluns que ve. Vidal ha destacat que un membre de cada entitat sabadellenca dedicada a la investigació i seguiment de la malaltia aportarà el seu gra d’arena en una taula oberta per conscienciar a la ciutadania dels reptes que suposa el càncer. Raquel García, de Ràdio Sabadell, conduirà la ponència d’entrada lliure.

Al matí del mateix 4 de febrer, les entitats dedicades al càncer convergiran a la plaça Doctor Robert amb l’objectiu de crear un espai per donar a conèixer la malaltia i enfortir-ne la prevenció. La trobada s’iniciarà les 10 i conclourà a la 1 del migdia. Durant les tres hores, hi haurà música a càrrec de Carlos Vílchez i Karol Luque, entre d’altres.

El regidor de Salut, aquest matí. Autor: M.Tornel.
El regidor de Salut, aquest matí. Autor: M.Tornel.

Malgrat la gravetat de la malaltia, el regidor de Salut assegura que “un terç dels casos es podrien prevenir i una altra tercera part es detecta de manera precoç, es tracta i es cura”. Per aquest motiu, l’objectiu de la cooperació entre l’Ajuntament i el Taulí és “associar el càncer a la vida i no a la mort perquè és una malaltia que s’ha d’afrontar amb vida i superar-la”. En la mateixa línia, la presidenta d’Oncovida, Asun Gómez, assegura per experiència pròpia que “és cert que quan et diagnostiquen càncer, se’t trenca la vida, però s’ha de saber viure amb les seqüeles que això genera”.

Gairebé 500 morts l’any 2016 a Sabadell

Segons dades fetes públiques per l’Ajuntament l’any 2016 van morir a Sabadell 491 persones a causa dels tumors. A Catalunya el 28 per cent de totes les morts estan causades per aquesta malaltia.

Foto portada: entitats dedicades al Càncer amb el regidor de Salut. Autor: M. Tornel