Autor: M.Tornel.

Tot el que has de saber sobre els actes del 25-N

  • Les masculinitats, més presents que mai al programa institucional.
  • El 25-N al carrer: concentració als jutjats diumenge i recorregut dilluns al Centre. 

El programa commemoratiu del 25-N, o Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les Dones, girarà aquest any a Sabadell al voltant de la figura masculina, de les masculinitats. Així mitja dotzena d’activitats volen sensibilitzar els homes del seu paper en la responsabilitat compartida. El programa està impulsat per l’Ajuntament i la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI, i té una quinzena de propostes en total. L’acte central serà el 25 de novembre al vespre. 

La plaça del doctor Robert acollirà com és habitual l’acte central del 25 de novembre, amb un recorregut a mode de manifestació contra les violències masclistes (inici a la plaça de les Dones del Tèxtil, antiga plaça Marcet, i final a la plaça del doctor Robert). El recorregut començarà a les set del vespre. A les 19.30 hores es llegirà el manifest i hi haurà un espectacle.

El paper de l’home, més present que mai al programa

Més enllà de l’acte central, el programa ja va arrencar el passat 13 de novembre de la mà de l’entitat Nous Homes de Sabadell que, any rere any, fan una roda d’homes contra la violència masclista al centre cívic de la Creu Alta i també una jornada de portes obertes d’un grup que es defineix com “homes pro-feministes”. Altres activitats posen el gènere masculí al centre del programa. Així aquest dimarts hi ha una xerrada a l’Espai Àgora sobre Els micromasclismes en una societat patriarcal. El proper dijous es farà la xerrada Nous masclismes i noves formes de violència envers les dones, a Cal Balsach. El 27 de novembre es farà una nova xerrada participativa amb el títol Les noves masculinitats, al llit. Serà al Casal Pere Quart (19 hores). L’endemà hi haurà un nou col·loqui al mateix espai: Espiritualitat i noves masculinitats. L’home en el moviment de la deesa. Organitza l’entitat El Templo de la diosa. L’endemà es farà una jornada adreçada a professionals sobre els Reptes i límits en la intervenció amb homes que exerceixen violència masclista, al Casal Pere Quart.

Autodefensa i autoprotecció

El programa del 25-N inclou també dos tallers d’autodefensa. Tenen gran predicament en els darrers anys. Aquest dimarts se’n fa un a Budokai Dojo, a la Via Aurèlia de la Concòrdia, adreçat a dones, entre les 19 i les 21 hores. El 16 de novembre se’n va fer un altre al centre cívic de la Creu Alta, de 16 a 20 hores, més aviat adreçat a noies adolescents (entre 12 i 17 anys).

Teatre feminista

En un altre ordre de coses, diferents instituts de la ciutat tindran una representació de l’obra En (de)construcció, de la companyia MachiTOS Teatre. L’activitat vol abordar temes com el consentiment, la privacitat, la comunicació, els rols de poder o les violències.

Convocada concentració diumenge a les portes dels jutjats

Fora del programa institucional, des de col·lectius alternatius han convocat una concentració a les portes dels jutjats de Sabadell el diumenge 24 de novembre a les 19 hores contra la “(in)justícia patriarcal”.

Foto portada: manifestació del 8 de març, aquest any. Autor: M.Tornel.