Foto portada: David Navarro treballant al seu estudi. Autor: MAClaveria.

David Navarro (il·lustrador): “de nen veia ‘Bola de drac’ o ‘Doctor Slump’ i jo volia fer allò”

Parlem amb l’il·lustrador sabadellenc David Navarro sobre el seu darrer treball per la col·lecció Detectives de Animales i aprofitem per repassar amb ell la seva trajectòria.

David Navarro (Sabadell, 1989) sempre ha tingut clar que volia ser dibuixant. “A mi de nen el que m’agradava era l’animació perquè, com la majoria de dibuixants que conec de la meva edat, veia Bola de drac o Doctor Slump o d’altres sèries del Canal 33, i jo volia fer allò”, explica. Com molts dels dibuixants de la seva generació, Navarro s’ha format eminentment a l’Escola Joso, primer a Sabadell, “amb uns deu anys vaig fer un curs de dibuix en un centre i em van parlar de la Joso Sabadell, on vaig fer còmic infantil i després els quatre anys del curs de còmic”, i després a Barcelona, on va cursar Art Gràfic. A mida que anava superant cursos, la seva vocació per l’animació va anar mutant:

“Vaig voler fer animació, després còmic, després il·lustració,… vaig anar canviant. Suposo que perquè on veia més sortida professional era al món de la il·lustració, ja que alguns professors i companys començaven a dedicar-se a fer sobre tot il·lustració infantil i, amb els anys, veig que és on hi ha més mercat en general. Aquí còmic pràcticament no n’hi ha”.

Anys després, el propi Navarro seria professor a la Joso de Sabadell, on va impartir assignatures pel curs de còmic-manga. Quan li preguntem pel seu treball preferit fins ara, ell ho té clar: “la feina que més m’agrada és l’última que he fet. De fet, mai acabo d’estar plenament orgullós de la meva feina. De vegades quan he acabat llibres ho he viscut amb una mica d’ansietat, que no és guai, perquè no volia que sortissin perquè no m’agradava gens el resultat. Però últimament m’estic traient aquesta sensació de sobre i almenys l’últim que he fet és el que t’ensenyaria durant dos mesos, després segurament ja no m’agradarà (riu)”.

El seu estil, segons ell mateix descriu, “és bastant tovet i simpàtic”, un llenguatge gràfic que encaixa a la perfecció amb el públic infantil. Durant aquests anys, Navarro ha treballat per editorials de renom com SM, on ha il·lustrat llibres de text i diferents materials pedagògics, o Cruïlla, per qui va il·lustrar Un vestit per a la Terraska. La seva altra gran passió és el disseny de personatges.

“Sempre m’ha agradat dissenyar personatges, perquè és el més agraït per mi, segurament perquè tota la resta, fer els fons, em costa moltíssim. Em fa molta mandra la perspectiva, la documentació a tope,… A més, ja de petit veia pel·lícules i després m’inventava algun personatge i feia una història amb ell: què li ha passat, cap a on va,… però la feina en aquest camp és difícil que surti tot i que m’encanta”.

Tot i que, de tant en tant, sí que s’hi ha pogut dedicar, com per exemple quan el van contactar des d’Opera per dissenyar un personatge per una aplicació. Navarro també ha fet concepts per apps i videojocs.

Foto: David Navarro al seu estudi. Autor: MAClaveria.
Foto: David Navarro al seu estudi. Autor: MAClaveria.

De fet, ara mateix Navarro està treballant en un projecte de disseny de personatges per una web i per un videojoc. També està treballant en un projecte de còmic, per dur al proper festival d’Angoulême, “tot i que encara em fa una mica de vertigen”, ens admet. El seu darrer treball publicat ha estat Detectives de Animales.

Navarro no és massa actiu a les xarxes, “em costa portar-les”, però el podeu seguir al seu perfil d’Instagram i podeu veure el seu portafolis a Behance.

Detectives de animales

Des d’aquest setembre ja es poden trobar als quioscs els volums tercer i quart de la saga Detectives de Animales, una col·lecció pensada per lectores i lectors a partir de 7 anys, protagonitzada pel gos detectiu Wof Can, un shiba inu, i la gata experta en arts marcials Minú Feline, i editada pel segell Hidra, editorial independent de literatura infantil i juvenil fundada l’any 2008. Les quatre històries, narrades en primera persona per Wof Can i signades amb el mateix nom a mode de pseudònim darrera del qual hi ha l’equip creatiu que ha desenvolupat el projecte, han estat il·lustrades pel dibuixant sabadellenc David Navarro i per Bea Tormo, que ha dut a terme les pàgines del quart tom (no així la portada, que també és obra de Navarro).

Foto: Un fragment de la primera història de "Detectives de Animales".
Foto: Un fragment de la primera història de “Detectives de Animales”.

Monstruoso puzle en Australia, El misterio de la colmena embrujada, En busca del unicornio polar i El cuadrilátero de las Bermudas, són els títols de les quatre històries de misteri, aventures i humor, publicades fins ara. Quan li preguntem a Navarro sobre el seu volum preferit ens respon, coherentment amb si mateix, “el tercer (riu), l’últim que he fet. Tot i que de guió m’agrada més el primer, però els quatre tenen molta gràcia”.

Foto portada: David Navarro treballant al seu estudi. Autor: MAClaveria.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Norma Còmics Sabadell.